AKTUELNO

Nik Vujičić jedan od najvećih motivacionih govornika, srpskog porekla proslavlja 37. rođendan. Godinama unazad Nik svojim govorima motiviše ljude širom sveta da se suoče sa izazovima, uprkos ograničenjima

Nik je rođen 04. decembra 1982. godine u Brizbejnu sa retkim tetra-amelija poremećajem, ali je uspeo da prevaziđe svoje fizičke nedostatke i ostvari,nezavisan, bogat i ispunjen život. 

U početku njegovi roditelji su bili očajni, ali ih je život kasnije usmerio u potpuno neočekivanom pravcu. Budući da je rođen bez ekstremiteta, samo sa jednim malim stopalom imao je mnogo problema da se integriše u normalne životne tokove.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pokušavao je da izvrši samoubistvo 

Nik je bio jedna od prvih osoba s invaliditetom koja je integrisana u formalnu školsku ustanovu. Naučio je da piše koristeći dva prsta na jednom stopalu, a kompjuter koristi uz pomoć posebne “prsti-peta” tehnike. Savladao je i osnovne radnje poput češljanja,,brijanja, pranja zuba, razgovaranja telefonom.

Tokom ranog školovanja doživljavao je brojne neprijatnosti od svojih vršnjaka zbog čega je bio izuzetno depresivan. Od osme godine nekoliko puta je pokušao da izvrši,samoubistvo. Samo neizmerna ljubav njegovih roditelja ga je održala u životu,kroz te teške periode.

Odrastajući i privikavajući se na sopstvene mogućnosti Nik je shvatio da njegova dostignuća inspirišu mnoge ljude. Prelomni trenutak se dogodio kada mu je mama pokazala članak o čoveku koji pati od sličnog sidroma. Tada je shvatio da nije jedini,koji se muči što mu je dalo nadahnuće za dalji život.

Sa 17 godina je počeo da drži motivacione govore.

Australijanac srpskog porekla, čije je govore slušalo preko 1,3 milijarde ljudi u 64 zemlje sveta, ističe važnost ljubavi kao univerzalne sile koja je svetu danas potrebnija nego ikad pre, kao i nesagledivu ulogu koju mladi mogu da odigraju u menjanju sveta na bolje.

Mnogima su njegove reči donele nadu i spas. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo su neki od njegovih najpoznatijih citata:

U čemu je poenta biti potpun spolja, ali prazan iznutra?
Odreknite se života sa samosažaljevanjem u zamenu za život sa svrhom
Strah je veći invaliditet nego nemati ruke i noge
Nije kraj sve dok vi tako ne odlučite

Nik je otac četvoro dece. Od 2012. godine je u braku sa Kanae Mijaharom, sa kojom ima sinove Kijošija Džejmsa i Dejana Levija. Njihova porodica je od 2016. godine bogatija za dve male devojčice, koje su dobile imena Olivija Mej i Eli Lorel.

#Nik Vujičić

'