AKTUELNO

Nabavljeno je još dodatnih 10.000 doza vakcina protiv gripa, koje će u domovima zdravlja biti polovinom decembra, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ove godine Srbija je nabavila oko 300.000 doza vakcina, što je za oko 50.000 više nego za prethodnu sezonu. Cepiva su brzo potrošena, zbog velikog interesovanja građana za imunizaciju, te su nabavljene dodatne količine.

Kisić Tepavčević kaže da se već osam nedelja prati učestalost pojave oboljenja sličnih gripu. Na nedeljnom nivou beleži se nešto više od 3.000 obolelih sa respiratornim infekcijama, ali referentna Nacionalna laboratorija za grip nije potvrdila prisustvo tog virusa u našoj populaciji.

"Većina susednih zemalja već je potvrdila prisustvo virusa gripa, tako da je izvesno da će se virus gripa pojaviti i u našoj populaciji", rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ona je apelovala na sve građane koji su u povećanom riziku za nastanak različitih komplikacija da se jave od sredine decembra u domove zdravlja i da se vakcinišu, ukoliko to do sada nisu učinili.

Virus gripa potvrđen je u oko 20 zemalja Evrope, a u cirkulaciji dominantan je tip A(H1N1), dok je u zemljama regiona, recimo u Crnoj Gori, potvrđen u cirkulaciji virus tipa B.

#Batut

#Dom zdravlja

#Vakcina

'