AKTUELNO

Bolja ekonomska pozicija Srbije zaslužna je za boje ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava svih građana u Srbiji, rekla je za Pink.rs Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, a povodom manifestacije obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Novom Sadu.

- Kancelarija za ljudska i manjinska prava tokom cele godine je posvećeno radila na jačanju međusektorske saradnje u oblasti ljudskih i manjinskih prava, uspostavljanju konstruktivne saradnje sa organizacijama civilnog društva, i na podizanju svesti o značaju ljudskih prava u Srbiji – rekla je Suzana Paunović.

Kako je Paunović ukazala, Kancelarija je ostvarila značajan uspeh po pitanju saradnje sa nacionalnim manjinama na planu efikasnijeg ostvarivanja prava i na promociji multietičnosti.

- U prethodnom periodu usvojen je veliki broj zakona, strategija, a od posebnog značaja je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici - rekla je Paunović i dodala da su jača privreda, sve manja nezaposlenost i ekonomska snaga Srbije zaslužni za bolje ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava građana.

Prema rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava i dalje je neophodno raditi na unapređenju položaja žena, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, kao i dece i pripadnika romske nacionalne manjine.

- Na području južne srpske pokrajine položaj Srba i drugog nealbanskog stanovništva suočava se sa najgrubljim kršenjem osnovnih ljudskih prava – upozorila je Paunović.

''Srbija jednaka za sve''

- Rad Kancelarije posebno se odrazio na podizanje svesti o značaju ljudskih prava dece i mladih. Potrebno je da što više pozivamo ljude da uvažavaju različitosti i budu jedinstveni u borbi protiv diskriminacije i svakog vida nasilja - rekla je Paunović.

Foto: Kancelraija za ljudska i manjinska prava

Paunvić je navela da u našoj zemlji postoje 23 saveta nacionalnih manjina i Savez Jevrejskih opština, a Srbija kao članica Ujedinjenih nacija nastoji da na sve načine doprinese unapređenju tolerancije, jednakosti, ravnopravnosti i poštovanju ljudskih prava.

- Država Srbija vodi računa da svačija prava i potrebe budu zadovoljene, zbog toga su osnovani brojni saveti za saradnju. Koliko je do sada zalaganjem i radom Kancelarija i Vlade urađeno kada su u pitanju ljudska i manjinska prava vidimo i u sloganu ovogodišnje manifestacije koja se održava u Novom Sadu 9. decembra - “Srbija jednaka za sve” - rekla je Paunović.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

Na 183. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 10. decembra 1948. godine održanoj u Parizu usvojena je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima koja predstavlja opšte viđenje organizacije o pitanjima ljudskih prava garantovanih ljudima. Ovu deklaraciju nazivali su i “Magna kartom čitavog čovečanstva”.

Paunović je ukazala kako je za razliku od prethodnih godina, umesto u Beogradu, manifestacija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava biće održana u Novom Sadu, a plan je da se ovakva praksa iduće godine nastavi u nekoj drugoj lokalnoj samoupravi u Srbiji.

- U Novom Sadu će biti održana revija narodnih nošnji koje zauzimaju istaknuto mesto u kulturi i tradiciji svakog naroda, sa ciljem da se istakne uloga koju su imale kao nosilac identiteta naroda kroz istoriju - rekla je Paunović i naglasila da je cilj ove revije da se pokaže lepota različitosti i multikulturalnost naše zemlje – rekla je Paunović.

Na manifestaciji će po prvi put nastupiti inkluzivni hor u Srbiji i regionu koji okuplja decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a zainteresovani će moći da pogledaju izložbu plakata koja slavi i promoviše toleranciju "Tolerancija 2" autora Mirka Ilića.

#Međunarodni dan ljudskih prava

#Srbija jednaka za sve

#Suzana Paunović

'