AKTUELNO

Načelnik kriminalističke policije Dejan Kovačević rekao je da su u velikoj meri na udaru narkomanije srednjoškolci koji pod pritiskom drušva, zbog svog statusa u okruženju ili iz puke znatiželje probaju sintetičke droge koje su lako dostupne i nisu skupe.

Lambe Đorlijevski, bivši šef odseka za prevenciju narkomanije PU za Grad Beograd rekao je da po listi droga koja postoji ima veliki broj različitih vrsta droga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Supstanc ekoje se nalaze na listi su supstance koje su opasne, koje se nalaze pod posebnim režimom nabavke. Kada se obično priča o drogama misli se na ilegalne droge, koje se mogu nabaviti samo putem ilegalnih načina i sredstava - rekao je Đorđijevski.

On je upozorio da su sintetičke droge one koje su nastale u laboratorijama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sintetičke droge dobijaju se iz jedinjenja hemijskih elemenata. Porast sintetičkih droga je drastičan i u Srbiji. Ne pojavljuju se sve novootkrivene sintetičke droge na teritoriji Srbije u policijskim zaplenama - dodao je on.

Irena Molnar, izvršna direktorka nevladine organizacije Regeneracija rekla je za Pink da se nove sintetičke droge vrlo brzo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Posledica rata protiv droga jeste da su u poslednje dve godine pojavilo preko 600 novih susptanci. Naša lista je poslednji put apdejtovana poslednji put krajem 2016. godine. Činjenica je da se pojavljuju jako brzo i d aisto tako nestaju jako brzo. Kako se ta supstanca stavi na listu, tako oni nađu način kako d ahemijskih putem izmene molekule, tako da u principu nove droge oponašaju stare droge ali izbegavaju zakon - rekla je Molnar.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ona rekla, edukuju se mladi o opasnostima konzumiranja sintetičkih droga.

- ''Regeneracija'' radi sa mladima na edukaciji u rekreativnom setingu, gde edukujemo mlade o rizicima upotrebe psihoaktivnih supstanci do kojih oni mogu da dođu u rekreativnom setingu u noćnom životu i sličnim okolnostima - ukazala je Molnar.

#24 časa

#Dušica Spasić

#Irena Molnar

#Lambe Đorelijevski

'