AKTUELNO

U Kulturnom centru Mionica održana je Svečana akademija povodom Dana varoši Mionica i 125 godina od kako Mionica proglašena za varoš.

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave na čelu sa predsednikom mioničke opštine Bobanom Jankovićem, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, brojnih gostiju i žitelja Mionice, uz umetnički program obeležen je jubilej - 125 godina od kako je Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar Obrenović ukazom od 14. januara 1895. godine Mionicu proglasio za varoš.

Foto: Opština Mionica

U svom obraćanju na svečanosti povodom 125 godina postojanja Mionice kao varoši, predsednik opštine Boban Janković, naglasio je da je Mionica pisala veličanstvenu istoriju svog naroda i da se na dan ovog jubileja veličaju preci i veliki ljudi koji su izgradili temelj doma koji se, kako on kaže, zove Mionica.

Foto: Opština Mionica

“Danas poučeni učenjem našeg najslavnijeg Mioničanina vojvode Živojina Mišića, mi njegovi potomci shvatamo da je život borba, dok ja dodajem da je život i igra. Igraćeš ako znaš pravila, ako igraš imaš šanse da pobediš. Mionica posle 125 godina od postojanja kao varošice, danas pobeđuje. Pobeda je svaka škola, svaki izgrađeni dom, svaki put, most, svaki vodovod. Pobeda je svako novo radno mesto, pobeda je novootvorena fabrika, svaki obnovljeni objekat. Pobeda je sve ono što živi i raste pored nas, sve ono što nas čini srećnijim, što nas čini zadovoljnijim, što usrećuje naše živote. Pobeda je i nova industrijska zona, pobeda je novi kompleks bazena za decu, pobeda je novi “velnes rizort”, novo “smart” naselje u Mionici, udruženje Mioničana. Pobeda je i u svakom selu, egzistencija u svakoj seoskoj kući. Pobeda je utabana kilometrima asfalta, mostova, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kulturno-obrazovnim sadržajima, umetnošću utkanim obična dela, razdraganošću penzionera, radošću dečjih dela i našom kreativnom i zdravom mišlju. Pobeda je vrednost, Mionica je ljubav, za ljubav se diše, a za Mionicu se živi”, kazao je predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Foto: Opština Mionica

On je istakao da su najveća mionička pobeda mionička deca u koju se ulaže. Budućnost Mionice je, kako je rekao, u ljudima i zato Mionica ulaže u ljudski kapital.

“Budućnost Mionice je u našoj deci. Deci koja će sutra vladati sobom, svojim porodicama, vladati Mionicom, vladati Srbijom. Kako budemo radili na svemu što je važno za našu decu, takva će nam biti budućnost. Zato živimo za našu decu, živimo za Mionicu, živimo za Srbiju”, poručio je Janković.

Foto: Opština Mionica

Svečanost proslava Dana oštine Mionica otpočela je dečji igrokazom “Dom”, autorke Zagorke Stojanović, u kojem je prepoznata vrednost tradicije i modernim kostimima pokazana lepota srpske narodne nošnje. “Kraljevo kolo” izvelo je na sceni KUD “Vojvoda”, pri Centru za obrazovanje i razvoj Mionica, pod rukovodstvom Miloša Smiljanića. Publika je imala priliku da čuje i Etno grupu “Mione” pod upravom etnomuzikologa Milene Urošević, dok su stihove pesme “Struganik” koja je posvećena vojvodi Živojinu Mišiću recitovali učenici Srednje škole “Mionica”.

Foto: Opština Mionica

Glavni deo umetničkog programa svečanosti obeležavanja Dana varoši bio je posvećen mioničkim legendama. Priče o njima u boemskoj atmosferi i uz pratnju muzičara na sceni kazivali su glumci gradskog pozorišta “Abrašević” iz Valjeva: Branko Antonić, Ljubivoje Bube Marković, Goranka Kalember i mlada Doroteja Vuković, kao i poznati pozorišni reditelj iz Mionice, Miroslav Trifunović Ćiša.

Autor: .

#Boban Janković

#Dan opštine Mionica

#Jubilej

#Opština Mionica

'