AKTUELNO

Novi Zakon o Vojsci Srbije obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem, a izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar Vulin je objasnio da nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

"Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu i četvrta koja se nalazi u brdima ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku, što prosto nije dobro", rekao je Vulin za Javni servis.

Prema njegovim rečima, podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a na 45 godina za oficire ako su prošli vojnu obuku.Takođe, vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama poput slavne 63 padobranske ili 72 specijalne brigade.

"Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna a na političarima je da učine da ne dođe do sukoba", istakao je Vulin.

Govoreći o najavama da bi cenzus na predstojećim parlamentarnim izborima mogao da bude smanjen sa pet na tri odsto, Vulin, koji je i predsednika Pokreta socijalista, kaže da bi to omogućilo da većini stranaka uđe u parlament.

"Ali politika nije samo kalkulacija. Verujem u ukrupnavanje i zajedničku inicijativu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo nastaviti našu zajedničku saradnju", rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'