AKTUELNO

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Stevan Stojiljković, sa Zvezdare prvi je stigao danas do Časnog krsta u reci Dunav u Zemunu.

Video: Pink.rs

Patrijarh srpski Irinej služio je jutros svetu arhijerejsku lutrgiju u Zemunu u Hramu svetog oca Nikolaja, a nakon toga tradicionalna litija krenula je do Dunava, na kej, gde će oko podneva početi plivanje za Časni krst. 

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Za Časni krst na Dunavu plivalo je 242 takmičara, među kojima su bile i četiri žene.

"Danas crkva Hristova slavi preveliki događaj kada se spasitelj objavio svetu kao sin Božiji i Bog u telu ljudiskome", rekao je patrijarh posle molitve kraj Dunava.

Foto: Pink.rs/A. Aras

"Danas je svaka reka Jordan, i Dunav je naš Jordan u kojem se pokazuje blagost Božija. Neka ta blagodat Božija nas uvek prati u životu, onda ćemo znati zašto živimo, postojimo i podnosimo mnoge muke", rekao je Irinej i poručio da "sve one koji su na putu Hristovom nagradiće Bog".

Foto: Pink.rs/A. Aras

On je uputio apel i pozdrav braći i "glavarima Crne Gore"."Da se ostave onoga što su naumili i da svetinje naše na KiM i CG ostanu sa svim svojim imetkom, jer one služe crkvi i narodu hrišćanskom.

"To je naša molba njima i Gospodu da ne dozvoli ono što su naumili", poručio je on.

Ovogodišnja borba za časni Bogojavljenski krst posvećena je junacima sa Košara.

- Dobio sam čast i obavezu da nosim jos jedan krst za junake i vitezove koji su ostavili ono najvrednije braneći svoje. Odbranili su svetu veru i naše svetinje - rekao je pukovnik Ljubinko Đurković, koji se obratio okupljenima.

Video: Pink.rs/A. Aras

Plivači su se pre ulaska u hladan Dunav pomolili i izgovorili Bogojavljensku zakletvu.

Video: Pink.rs/A. Aras

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs/A. Aras

Foto: Pink.rs/A. Aras

Plivanju za Časni krst prethodila je litija koju je predvodio patrijarh srpski Irinej, a obeležavanju prisustvuje i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Po nekoliko desetina takmičara plivalo je danas na brojnim lokacijama širom prestonice: na Savskom jezeru Adi Ciganliji, u Dunavu na Dorćolu kod SRC "Milan Gale Muškatirović", ali i na Zemunskom keju.

Plivalo se i na Savi kod Kajak kanu kluba u Zabrežju kod Obrenovca, na Dunavskom keju u Grockoj, dok su najmlađi Beograđani zaplivali na zatvorenim bazenima na Tašmajdanu.

Autor: A.A.

#Zemun

#bogojavljenje plivanje

#patrijarh

'