AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji nema mesta za paniku nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, ali da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pojačana.

Lončar je naveo da je Ministarstvo zdravlja sve vreme na vezi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, ali da od te organizacije još nisu stigle nikakve bitnije preporuke, poput zabrane putovanja.

Ipak, ministar je apelovao na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio koronavirus čiji su, ukazao je, simptomi povišena temperatura, malaksalost i otežano disanje.

"Pošto već znamo da taj virus postoji, moraćemo posebno da obratimo pažnju jer ne želimo da nas iznenadi, da dođemo u situaciju da nismo preduzeli mere koje možemo da preduzmemo, a ono što možemo da uradimo to je da apelujemo na sve građane koji žive u Srbiji da u ovom periodu, bez preke potrebe, ne idu u područja gde se pojavio virus", rekao je Lončar.

Ako su već otišli ili se vraćaju iz tih područja u Srbiju, a imaju bilo kakve simpotome, ministar je skrenuo pažnju da se na vreme jave lekaru i istakao da će kontrola na našim graničnim prelazima biti pooštrena.

"Za sada, za nasu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke Svetske zdravstvene organzacije, pojačati nadžor i kontrolu na graničnim prelazima", rekao je Lončar.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija održace u sredu sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini.

#Kina

#Zlatibor Lončar

#koronavirus

'