AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku, nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

Lončar je istakao da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu, a ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, on se smešta u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

Takođe, istakao je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upavo na Infektivnoj klinici.

"Radimo sve što preporučuje SZO, čak i više od toga", rekao je Lončar novinarima na beogradskom aerodromu.

Dodao je da je i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji rekao da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja.

Lončar je naveo da je najvažnije da se utvrdi na koji se način virus prenosi, jer je utvrđeno da se prenosi i sa čoveka na čoveka, a ne samo sa životinja na ljude, kako se prvobitno mislilo.

Podsetio je da danas posle posdne hitno zaseda SZO, nakon čega će uslediti preporuke za dalje postupanje radi sprečavanja širenja virusa.

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa, od koga je u Kini obolelo 400 ljudi i umrlo devet osoba.

#Srbija

#Zlatobir Lončar

#koronavirus

#szo

'