AKTUELNO

U Srbiji još uvek nije zabeležen nijedna sluučaj obolevanja od Korona virusa, ali iz nadležnih institucija i sa Infektivne klinike saopšteno je da je sve spremno za lečenje od ove bolesti.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti ''Prof. dr Kosta Todorović'' rekla je za Pink kako u Srbiji još uvek nema utohtonih slučajeva ovog virusa i da bi oni jedino mogli da u Srbiju uđu s polja.

- Ukoliko bi se neko sa znacima bolesti javio na nekom graničnom prelazu ili na aerodromi bili mi alrmirani i mi ovde. Pacijent se dovozi ovde na infektivnu kliniku, pregled as eo vd eu posebnom boksu koji je za to predviđen - kazala je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Objasnila je da u tom slučaju ne postoji komunikacija sa drugim pacijentima i da se tako mogućnost transmisije virusa snižava na nulu.

- Osoblje oblači odgovoarajuću zaštitnu opremu, preduzimaju se mere prevencije. Pristupa se pregledu i uzorkovanju materijala. Ako postoje znaci bolesti i sumnja na konkretnu bolest bolesnik se prima na u Odeljenje izolacije - ukazala je Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njemin rečima Odeljenje izolacije je jedino odeljenje tog tipa u Srbiji koje postoji više od 10 godina unazad.

- Pored toga što imamo adektvatnu opremu i mesto za prijem bolesnika imamo i adekvatnu dijagnostiku. U pitnjau je dijagnostika PCR metodom s akojm može da s edokaže prisustv Korona virusa za samo dva sata - zaključila je Milošević

Foto: TV Pink Printscreen

#Infektivna klinika

#Srbija

#koronavirus

'