AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas s ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom radove na rekonstrukciji objekta Doma zdravlja u Prokuplju, za koji je izdvojeno 2,5 milijarde dinara.

-Danas smo ovde da obeležimo početak radova na ovom ambicioznom projektu, a u pitanju je privođenje nameni oko 30.000 kvadratnih metara. Ovaj objekat je trebao da bude opšta bolnica još 1989. godine. Međutim, to nije postao za ovih nekoliko decenija - rekla je Brnabićeva. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

-Oko milijardu dinara je samo ova prva faza koja se tiče energetske efikasnosti. Kasnije imamo u planu da uložimo još sredstava za opremu - istakla je predsednica Vlade. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

I dodala da će Prokuplje i ceo ovaj region biti bolji kada se uradi autoput "Mir", koji će Prokuplje povezivati s Nišom i s Koridorom 10, a onda dalje Kuršumliju, do Merdara, Prištine i Tirane.

Kako kaže, usvojen je prostorni plan i radi se na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

-Želim da poručim stanovnicima Prokuplja da se oprobaju u preduzetništvu , jer ih država oslobađa od plaćanja prvih 12 meseci doprinosa i poreza - rekla Ana Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da među zaposlenim, a i u narodu postoji sumnja da će sve planirano biti završeno. 

-To razumem, jer je teško poverovati da će nakon toliko godina i decenija laganja, ovaj objekat biti završen. Do sada niko ništa nije uradio. Zamolili smo izvođače radova da završe u roku i da budu ozbiljni - istakao je Lončar.

On je dodao da država Srbija želi da pomogne bračnim parovima, a kojih prema procenama ima oko 300.000 koji ne mogu prirodnim putem da dođu do potomstva. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

-Povećali smo broj pokušaja i pomerili smo granicu starosti na 42 godine i sada planiramo da je pomerimo još. Budite sigurni da ćemo učinit sve što možemo kako bi Srbija imala što više dece - rekao je ministar zdravlja. 

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je rekao da sve ono što je dogovoreno sa sednici Vlade koja je održana u oktobru 2018. godine je ispoštovano. 

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

-Urađena su tri ključna projekta koja smo tada najavili i jedan od njih je ovaj zbog kojeg smo danas ovde, rekonstrukcija postojećeg objekta Doma zdravlja, izgradnja novog modernog medicinskog centra u Prokuplju, a izgradnja autoputa krenuće u toku ove godine. Nadam se da ćemo se za nekoliko meseci ponovo videti, kada ćemo postaviti kamen temeljac za novu industrijsku zonu - naveo je Simonović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja u Prokuplju je građen od 1970. do 1989. godine kada je i useljen, ali na svega 6.000 kvadrata. 

-Od tada je prošlo tri decenije da nije ništa urađeno i nikada niko nije mogao da smogne snage da završi ovaj objekat, kao što je to učinila Vlada Srbije. Konačno će građani Prokuplja dobiti najmoderniji i najsavremeniji medicinski centar, a naši zdravstveni radnici i lekari će imati daleko bolje uslove za rad - rekao je Simonović. 

#Dom zdravlja

#Prokuplje

#Rekonstrukcija

'