AKTUELNO

Tim niških lekara na Klinici za transplantacionu hirurgiju uradio je jedinstvenu transplantaciju bubrega. Otac je donirao bubreg sinu, a specifičnost je u tome što je organ donora imao netipičnu građu. Otac i sin uspešno se oporavljaju.

Život 35-godišnjeg Gorana Miloševića iz sela kod Ražnja poslednjih meseci bio je pakao. 

- Mesece sam proveo na dijalizama, četiri puta dnevno po pola sata – priča za Pink Milošević koji se uspešno oporavlja. Samo nekoliko dana nakon transplantacije, rezultati su odlični. 

Bubreg radi, kako to lekari kažu, punom parom. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Super se osećam i jedva čekam da idem kući i da živim normalno, da ne moram više na kontrole i da mogu da radim – kaže Goran.

Svom sinu Bratislav je, kaže, podario novi život. 

- Sad sam srećniji nego kada se rodio. Ovo mu je sada drugi život – kaže otac za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

U složenoj proceduru eksplantacije i transplantacije koja se radi istovremeno u dve operacione sale, učestvovalo je više od 40 lekara. 

- Specifičnost ove transplantacije je u tome što je bubreg imao anatomsku malformaciju, dve renalne arterije i dve renalne vene. Stoga je ova operacija bila tehnički zahtevnija, ali je operacija protekla fantastično. Kod dečka koji je dobio bubreg danas su vrednosti azotnih produkta u granicama referentnih vrednosti, te smo svi srećni i zadovoljni – kaže za Pink dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

Foto: TV Pink Printscreen

Operacija kod recipijenta, na kojoj sam ja učestvovao trajala je oko pet sati. Na intevenciji kod oca, koji je bio donor, učestvovao je kolega dr Miroslav Popović i sve je proteklo bez ikakvih problema. I danas, dva dana nakon intervencije, imamo odlične laboratorijske pokazatelje da će sve biti u redu – kaže dr Mlađan Golubović, asistent u Klinici za kardiohirurgiju KC Niš.

Foto: TV Pink Printscreen

Od početka rada u novoj zgradi, na ovoj klinici urađeno je 40 transplantacija bubrega. Uskoro stiže kompletna oprema za tipizaciju tkiva, tako da će ova klinika postati jedini samostalni transplantacioni centar u Srbiji. 

#Bubrezi

#Niš

#Transplantacija

'