AKTUELNO

Slučaj Jovane Jočić (27) iz Nakova kod Kikinde koja je u subotu uveče stradala od strujnog udara u kupatilu, ponovo je pokrenula pitanje da li sami, svojim ponašanjem, doprinosimo ovakvim tragičnim događajima.

Svaki put kada zaboravite da isključite bojler kada odete na tuširanje, stavite mobilni telefon na punjač u kupatilu da bi vam bio na dohvat ruke ili unesete grejalicu u kupatilo, ugrožavate svoj život. Mnogi nisu svesni rizika, koje samo potvrđuju brojne tragedije.

Kako za Pink.rs objašnjava preduzimač i električar Slavko Savić, najveća opasnost u kupatilu su stare instalacije, odnosno nepostojanje uzemljenja.

- Sva električna instalacija mora da prolazi kroz prekidač i mora biti uzemljena zajedno sa vodovodom – rekao je Savić istakavši da je isključivanje bojlera prilikom odlaska na kupanje obavezno.

Osim strujnog udara, koje može izazvati neispravan bojler koji je pod naponom, ovaj uređaj može i eksplodirati, mada je zabeležen jako mali broj takvih slučajeva.

Savić upozorava da strujni udar mogu izazvati i fen, aparat za brijanje, pa čak i mobilni telefon ako su u kontaktu sa vodom ili većom količinom vodene pare.  - Ti uređaji nisu vodootporni. Fen i električni aparat za brijanje ne smete koristiti u blizini kade ili tuš kabine, a posle upotrebe obavezno se moraju isključiti iz struje -objasnio je on.

Foto: Pixabay.com

- I mobilni telefon predstavlja opasnost, ako je na punjaču, a nalazi se u blizini vode, na ivici kade ili veš mašini - dodao je on i upozorio da grejalica koja je namenski postavljena u kupatilu ne predstavlja poseban rizik.

To se, kako je dodao, ne odnosi na "običnu grejalicu", jer takva grejna tela nisu vodootporna i najbolje je da kupatilo zagrejete pre upotrebe, a kupanje započnete tek kada je iznesete iz kupatila.

Smrtni slučajevi u prethodnih 10 godina

2017 - Pre samo dva meseca Nikola Đorđević (19), maturant Srednje elektrotehničke škole iz Niške banje stradao je u svom domu  nakon strujnog udara dok se tuširao, a uneo je grejalicu u kupatilo.

Foto: Facebook

2016 - Bojan Vujičić (42), bivši fudbaler i fudbalski stručnjak iz Kruševca poginuo je u junu od udara struje za vreme tuširanja.

2015 -  U avgustu  Elhana Aliju (24) iz Uroševca stradala je od strujnog udara dok se tuširala u iznajmljenoj kući u centru Ulcinja, gde je bila na letovanju.

2011 - Šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke je poginuo u januaru od strujnog udara koji je izazvao kvar na uključenom bojleru.

2010 - U selu Vrbaška, kod Gradiške u Bosni i Hercegovini u novembru poginuli su Goran Jovanović (22) i njegov otac Slavoljub. Bojler je ostao uključen, kao i grejalica, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Otac je čuo vrisak, utčao kupatilo, uhvatio sina za ruku i na mestu ostao mrtav.

2007 -  Profesorka filozofije Sunčica Jurašinović (29) iz Valjeva u oktobru je poginula od strujnog udara dok se kupala u kadi. Strujni udar je izazvala stona lampa koja je, kako su pisali medij, upala u kadu.

2007 - U maju Miloš Borikić (20) iz Sela Mladenovac stradao je zbog kratkog spoja između upaljene grejalice i bojlera.

#Kupanje

#Smrt

#Struja

'