AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji od danas boravi u poseti Belorusiji, položio je venac na spomenik "Minsk - grad heroj" i odao poštu žrtvama nacističkog terora za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Ceremoniji je prisustvovao i ministar odbrane Belorusije general-major Viktor Hrenin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.Nakon toga, Vulin i Hrenin obišli su Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata.

Inače, prestonici Belorusije je 26. juna 1974. godine dodeljeno zvanje "grada heroja" za hrabrost i odlučnost njenih stanovnika tokom fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Kako bi se ovekovečilo to zvanje, vlada je odlučila da izgradi memorijalni kompleks "Minsk - grad heroj", a centralni deo memorijalnog kompleksa je stela (obelisk) ''Minsk - grad heroj''.

Otvoren je 1985. godine u čast 40. godišnjice pobede.Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata otvoren je za posetioce 22. oktobra 1944. godine u Minsku.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doneo je 2010. godine odluku da se izgradi nova zgrada muzeja, a ceremonija svečanog otvaranja održana je 2. jula 2014. godine, uz prisustvo predsednika i vrhovnih komandanata Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Muzej ima 10 izložbenih sala i salu Pobede. Muzejska zbirka raspolaže sa više od 154.000 muzejskih predmeta, naučne i istorijske građe, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

#Aleksandar Vulin

'