AKTUELNO

Roditelji i u Srbiji i u Hrvatskoj najčešće su birali ovo muško ime tokom 2016. godine za svoje naslednike.

Beograđani i Zagrepčani su se tokom 2016. barem u jednoj stvari složili, pa je i u srpskoj i u hrvatskoj prestonici najčešće davano muško ime bilo - Luka!

To što se baš Luka našlo na vrhu liste top 100 imena ne treba da čudi. U značenju „svetlost“, ovo ime ima duboke korene u zajedničkoj hrišćanskoj tradiciji. Međutim, ono nije jedino koje je spojilo Beograđane i Zagrepčane, pa se među deset najomiljenijih u oba grada nalaze još i Petar i Filip kada su dečaci u pitanju, odnosno Sara i Petra kada je o devojčicama reč.

Stanovnici glavnog grada Hrvatske izvor inspiracija imali su ponajviše u hrišćanstvu, pa se na vrhu njihove liste nalaze i David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Filip, Fran i Mihael. Na drugoj strani, moglo bi se reći da je stanovnike srpske prestonice više od hrišćanske inspirisala nacionalna istorija jer najčešće odabrana muška imena - Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata su po tome što su ih nosili srpski vladari i vojskovođe tokom vekova. To pokazuje i činjenica da su imena srednjovekovnog prizvuka - Despot i Vid lane zabeležila najviši uspon i skočila za čak 30 mesta u odnosu na listu iz 2015.

U Beogradu je, baš kao i u svetu, primat odnela Sofija. Ovo staro grčko ime opstaje na vrhu liste najpopularnijih jer ga zbog značenja „mudra“ intelektualci često daju svojim mezimicama, ali i zbog toga što su ga brojne zvezde, poput legendarne Sofije Loren, proslavile.

U Zagrebu je krunu odnela Mia, koja se, i pored navale, u Beogradu našla na 34. mestu. Sara (na hebrejskom „plemkinja, vladarica“) i Petra (izvedeno od Petar – „stena, kamen“) među prvih su deset u obe prestonice, a sličnosti imena između malenih Beograđanki i Zagrepčanski nastavljaju da se nižu.

Beograđani su zavoleli imena ruskog prizvuka Dunja i Maša, a brojne Dore u Zagrebu svoj beogradski pandan nalaze u potpunijim imenima Isidora i Teodora.

U MODI ISKRA, NIKA, EVA...

U srpskoj prestonici je prošle godine veliki uspeh zabeležilo ime Iskra. Svetlost i vatra koje ovo kratko i zvučno ime podrazumeva učinili su da sa 44. skoči na 30. mesto najzastupljenijeg ženskog imena u Beogradu. Mnogo više malih Beograđanki ponelo je i imena Nika, Sonja i Eva, dok je nešto manje birano ime Ana.

POPULARNI NA SVE STRANE

Druga imena koja se u oba grada često ponavljaju među dečacima su Pavle, Igor, Aleksandar, Maksim, Andrija, Oliver, Danijel, a među devojčicama (H)elena, Marija, Ena, Tea, Klara, Laura, Lara, Klara, Ivona, Maja, Ivana, Tamara, Jelena i druge.

#Beba

#Dete

#Hrvatska

#Ime

#Srbija

'