AKTUELNO

Koronavirus se u poslednjih nekoliko dana dramatično brzo raširio Evropom, a najviše u Italiji gde su zbog zaraze izolovani neki gradovi severnih regiona zemlje.

Najmanje 134 ljudi je zaraženo korona virusom u Italiji, od čega je samo u Lombardijioko 90, navode italijanski mediji", navodeći da ima 26 teže obolelih.

Foto: Tanjug AP/Kim Jong-un/Yonhap

Italija je tako postala najveće žarište korona virusa nakon Kine i kruzera "Dajmond princes".

Foto: Tanjug AP/Hiroko Harima

U Italiji vlada vanredno stanje. Sportske manifestacije pa i Karneval u Veneciji otkazanisu upravo zbog epidemije. 

Raša Milanov granični sanitarni inspektor za Novo jutro TV Pink kaže da se kontrole redovno odvijaju na granicama naše zemlje, i kako naglašva, kontrole ne postoje samo zbog Koronavirusa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kontrole postoje stalno i u skladu je sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kontorla je sada pojačana i dežurstvo traje 24 sata. Instalirane su specijalne kamere koje nam pomažu da indetifikujemo putnike koji bi imali povišenu temperaturu – kazao je Milanov ističući da je reč o kameri koja detektuje povišenu telesnu temperature putnika, a na to reaguje zvučnim i svetlosnim signalnom.

- Nezavisno od reagovanja kamere, i pasoška kontrola jako dobro sarađuje sasanitarnom inspekcijom. Oni identifikuju putnike koji dolaze iz ugroženihkrajeva i upute ih kod nas na dalju kontrolu – objašnjava on.

Prof.dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije“Dr Milan Jovanović Batut” kaže da se za virus zna već dva meseca, i da suinformacije o njemu sada detaljnije.

To znači, kaže ona, da se virus prenosi kapljičnim putem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Virus može da se prenosi kijanjem, kašljanjem ali i pričanjem, čak i disanjem.Kapljični put je najjednostavniji put prenošenja virusa. Sa aspekta prenošenjami možemo da vodimo računa ako imamo higijenu ruke, izegavamo prostorije gdeima dosta ljudi, ali pravi način zaštite je kada se otrije vakcina – dodaje Kisić Tepavčević.

Kaže da su Kinezi kratinom odradili dobar posao.

- Zdravstvene vlasti u Kini su odradile dobar posao, u Italiji imamo epidemiju i vidimo da su određeni gradovi zatovreni i nalaze se u karantinu. To je prva brana i jako jevažna. Zbog takvog ponašanja je i u Kini sada manji broj obolelih – rekla jeona. 

PANIKA VLADA EVROPOM!

U međuvremenu su objavljeni i poslednji podaci o broju zaraženih u drugim državama Evrope. U Nemačkoj ima 16 zaraženih, u Francuskoj 12, (i jedan smrtni slučaj), u Velikoj Britaniji devet, u Rusiji petoro, Španiji dvoje, Belgiji, Finskoj i Švedskoj po jedan prijavljen slučaj. Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da su novi slučajevi koronavirusa „vrlo verovatni“ u Francuskoj i da su zdravstvene vlasti spremne u slučaju epidemije. Iz Nemačke, gde ima 16 potvrđenih slučajeva, javljeno je da je 20 Nemaca, koji su po boravku u Vuhanu bili smešteni u dvonedeljni karantin, na testiranju pokazalo negativne rezultate. Što se tiče Velike Britanije, oko 30 putnika koji su evakuisani sa "Dajmon princes" kruzera stiglo je kući, pa su smešteni u dvonedeljni karantin. Pojedini mediji poput "Dejli mejla" pišu da neki stručnjaci smatraju da dve nedelje karantina možda nije dovoljno, nakon što je utvrđeno da je jedan Kinez tek 27 dana nakon zaraze pokazao prve simptome.

#koronavirus

'