AKTUELNO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora, banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra. Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2 odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Republici Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije. 

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra. Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Foto: Foto, Logo/Komercijalna banka

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

Foto: Foto/Ministarstvo finansija

 Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan “Srbija 2025”, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti. To će dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i većem privrednom rastu. Dakle, Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija. Sa druge strane, Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, smatramo da privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države. Reč je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je sa velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci - istakao je ministar Mali.

Foto: Foto/Ministarstvo finansija

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

- Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet. Kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje. Obim poslovanja NLB-a u Srbiji biće daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije, što će značajno uticati na našu poziciju regionalne, sistemski važne finansijske institucije. Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda, a pohvaljujemo i posvećenost Srbije i zahvaljujemo na transparentnom i profesionalnom postupku. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji. Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga, veliko nam je zadovoljstvo da poželimo svim akcionarima Komercijalne banke, a pogotovo klijentima i zaposlenima, dobrodošlicu u NLB porodicu – rekao je Brodnjak.

Foto: Foto/Ministarstvo finansija

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

Proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku kojeg je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Od tog broja, njih šest je poslalo Pisma o zainteresovanosti, nakon čega su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće. Nakon sveobuhvatne analize obavezujućih ponuda i preporuka savetnika, izvršeno je njihovo rangiranje. Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem, Novom Ljubljanskom bankom, otpočeli su 27. decembra 2019. godine.

Po okončanju pregovora, Vlada Republike Srbije je na sednici 20. februara 2020. godine, usvojila Nacrt ugovora o kupoprodaji 83,23% akcija Komercijalne banke. Postupak je bio dvostepeni, u potpunosti transparentan, i uz aktivno učešće renomiranog savetnika. Ovaj proces je jedan od reformskih ciljeva u aktuelnom aranžmanu “Instrument za koordinaciju politika” Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Komercijalna banka

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u našoj zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za poslednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj.

NLB banka

Prema podacima sa sajta NLB banke , država Slovenija je vlasnik 25 odsto akcija banke, dok sa oko 62 odsto akcija akcionara upravlja banka Melon iz Njujorka. Jedan od tih malih akcionara je i Evropska banka za obnovu i razvoj. Banka je u prošloj godini ostvarila neto profit od 193 miliona evra.

Jedina je slovenačka kompanija čije su akcije kotirane na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi. Kupovinom Komercijalne banke, NLB banka postaje jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije. Iz banke su više puta isticali kako im je srpsko tržište veoma važno, kao i da Srbija ima potencijal, a što je, između ostalog, kako navode, vidljivo i po visokim stopama rasta.

Prodaja Komercijalne banke zvanično je počela u maju 2019. godine kada je Ministarstvo finansija objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu. Od potencijalnih kupaca je traženo da se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine, a jedan od uslova bio je i da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Takođe, kupci su mogli biti i investitori koji upravljaju imovinom od najmanje milijardu evra ili su poslednjih deset godina imali minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija ja aktiva bile preko milijardu evra u bar jednoj od godina investicionog perioda.

#Komercijalna banka

#NLB

#Siniša Mali

'