AKTUELNO

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, navedeno je jutros na sajtu Ministarstva zdravllja - COVID-19.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8.00 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog koronavirusa.

Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus. Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s koronavirusom.

Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 sati na posebnoj stranici Covid-19.rs. Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane o novom koronavirusu.

Podsećaju da su simpromi bolesti temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Važna je pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

- Ako ste doputovali iz Kine ili severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima - navode u video snimku.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje koronavirusa.

#Srbija

#koronavirus

'