AKTUELNO

Do danas u 8.00 testirani su uzorci tri osobe koje su bile negativane na novi korona virus, stoji u saopštenju na posebnom sajtu Ministarstva covid-19.rs.

U Srbiji do danas nisu registrovani slučajevi obolelih od korona virusa - COVID-2019, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Ističe se da je do danas, 1. marta, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 36 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja - boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva, a uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

U saopštenju se dodaje da se od 24. februara u Srbiji primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Kako je objašnjeno, područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije.

U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Južna Koreja, Singapur, Japan, Iran i Italija, posebno sever zemlje.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Dajmond prinses" koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Ministarstvo zdravlja na posebnoj stranici covid-19.rs. dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s korona virusom, u 8.00 i 18.00.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane o novom korona virusu.

Podsećaju da su simptomi bolesti temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Važna je pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište...

- Ako ste doputovali iz Kine ili severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima - navode u video snimku.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje korona virusa.

#Ministarstvo Zdravlja

'