AKTUELNO

Doktor Milan Milenković deo je hirurškog tima koji presađuje materice i učestvovao je pre nekoliko godina u nesvakidašnjoj operaciji kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji.

-Našao sam se na pravom mestu u pravo vreme, u tom timu sam radio od 2006. godine, mi smo radili na tom projektu transplatacije materice i transplatacije jajnika - istakao je dr Milenković za Pink.

Kako kaže, to je bio revolucionarni poduhvat, te da se njegov mentor 1999. godine na jednom treningu u Australiji upoznao devojku koja je imala rak grlića materice i koja ga je pitala može li matericu da dobije od svoje majke.

Foto: TV Pink Printscreen

Mileković dodaje da se njegov mentor vratio u Švedsku i započeo svoje istraživanje, koje je prvo rađeno na miševima, a da je prva humana transplatacija materice urađena 2015. godine.

-Svaki aspekt tog procesa je detaljno analiziran. Bilo je mnogo diskusija u društvu, čak se u švedskom parlamentu pričalo o tome da li to treba raditi, međutim2014. godine rođeno je prvo dete i u Švedskoj ima preko 20-oro dece, a imamo jedno dete u Srbiji – dodao je on.

Kako je ispričao u Srbiji je sestra bliznakinja, koja ima troje dece dala svojoj sestri, koja je rođena bez materice, svoju matericu.

-One su bile jako uporne, transplataciju smo uradili u Tiršovoj, žena je rodila dete –ispričao je on.

Lekar objašnjava da je slučaj ove majke veoma povoljan jer ona ne mora da pije lekove koji sprečavaju da telo odbaci organ, jer je donor njena jednojajčana bliznakinja, te će moći i da zadrži organ.

On je pomenuo i primer žene kojoj je matericu donirala majka.

- Kada ona rodi jedno ili dvoje dece, onda ćemo da odstranimo tu matericu da ona ne bi doživotno uzimala lekove protiv odbacivanja, jer oni imaju svoj rizik - objasnio je on.

Kako ističe, sve je to posledica jednog dugotrajnog rada i da ništa ne dolazi preko noći.

Više se priča o infertilitetu

Doktor Milenković ističe da se više priča o tom problemu, ali da sve mora da se izmeri.

- Sve moramo da izmerimo, u zemljama u kojima postoje dobre studije kao što su Švedska, Danska, SAD pokazuju da je infertilitet u padu poslednjih godina. Mnogo više se priča i porastao je broj tretmana - kaže on.

-Broj vantelesnih oplodnji se skoro udvostručio u poslednjih 20 godina, a nije toliko porastao infertilitet, ali je činjenica da se mnogo više priča o tome, priča se mnogo više i o muškoj neplodnosti – dodao je Milenković.

Kako ističe danas ne postoji ni jedan stadijum infeltiriteta koji ne možemo da rešimo.

#Materica

#Transplantacija

#sestra

'