AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da smo spremno dočekali koronavirus, samim tim što smo ga otkrili i što nemamo nijedan teži slučaj za sada.

-Od čitavog društva zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi - poručio je Kon.

Ukazao je da imamo kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reagujemo pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

Govoreći o novim merama Vlade, kaže da su vrlo značajne što se tiče stranaca, ali da imamo i naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

-Očekujemo ih u vreme Uskrsa, do tada ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualno pojavu neke epidemije. Ako se i dogodi, da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime - naveo je Kon.

Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

-Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se u pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija - rekao je Kon i dodao da će u toku dana odlučiti o tome.

Kaže da ta mera podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji.

Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefone.

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu naruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temperature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

-To i te kako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti - zaključio je Kon.

U Republici Srbiji je do sada registrovano ukupno 12 slučajeva koronavirusa.

Кod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja

Ako opravdano sumnjate da ste zaraženi korona virusom i poželite da odete direktno u dom zdravlja, sasvim je izvesno da ćete “poljubiti vrata” – to je zato što domovi zdravlja prate jedan od osnovnih preventivnih saveta – izbegavajte da provodite vreme u grupama. Zato, ako ima osnova za sumnju da imate ovaj virus, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona – 064 8945 235.

Tu će vas, na osnovu toga odgovora koje budete dali, posavetovati šta će dalje sledi. Jedna od mogućnosti jeste i da će lekari posebne Hitne pomoći doći da urade potrebne analize i da hospitalizuju pacijenta, a kako to izgleda, imali smo prilike da vidimo nedavno, kada su bolničari u posebnoj zaštitnoj opremi transportovali potencijalnog pacijenta od Vračara do Infektivne klinike.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

#Predrag Kon

#saveti

'