AKTUELNO

Dr Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš rekao je da je osnovno što je predviđeno merama za suzbijanje koronavirusa pooštravanje mera higijene i pooštravanje mera okupljanja, odnosno da u zatvorenom prostoru može biti do sto ljudi, a da na otvorenom prostoru nema ograničenja.

Tiodorović kaže da je posebno važno to što je podignut stepen pripravnosti funkcionisanja zdravstvenog sistema na još viši nivo.

- Vrlo je važno da stanovništvo mora biti sigurno da im dajemo sigurne i potpune informacije, da mogu verovati onome što čuju, jer je u ovom trenutku potrebno da postoji odnos poverenja prema sistemu da bi se funkcionisalo na organizovani način. Moram da kažem da možda testiramo čak i više nego što je to algoritmima, odnosno preporukama Svetske zdravstvene organizacije predviđeno – rekao je Tiodorović za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, prednost u testiranju imaju oni koji dolaze iz zemalja žarišta epidemije, što su u Evropi Italija i Švajcarska.

Tiodorović kaže i da je u predlogu Vlade predviđeno i otkazivanje pozorišnih predstava.

- To je jedna sigurnost da nećemo doći u rizik da se neko razboli u tim lepim događajima. Oni se samo odlažu, nisu to prekinute manifestacije – objašnjava Tiodorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, sportske manifestacije takođe dolaze u veliko pitanje zbog publike i dodao da su neke u Evropi već obustavljene.

- Što se tiče utakmica na otvorenom, to za sada nije prekinuto. Mi za sada nismo u situaciji kao Italija i Španija da to moramo uraditi. Pratimo dnevno situaciju – istakao je Tiodorović.

Govoreći o školama i fakultetima, Tiodorović kaže da je vrlo bitno da se postupak zatvaranja planira u odnosu na broj obolelih i na to kako teče epidemija. 

Foto: Tanjug/Pixabay, Pink.rs

- U odnosu na zapadnoevropske zemlje mi imamo na neki način malo kasnije pojavu oboljenja, malo kasnije širenje. Mi sada imamo lokalnu transmisiju bolesti, ne samo da smo dobili one što su došli sa strane, kao na primer devojka iz Švajcarske, sada počinje to i unutar zemlje da se odvija, što je prirodan proces – kazao je Tiodorović i dodaje:

Kada bismo sada zatvorili škole i fakultete efekat toga bi bio iscrpljen, jer je ovo početak epidemije. Znači mi ćemo negde tamo oko velikih praznika, katoličkog Uskrsa, koji dolazi pre pravoslavnog Vaskrsa onda imati mnogo više elemenata da to uradimo sa dobrim rezultatom.

Tiodorović navodi i da to ne znači da ako dođe do povećanja broja obolelih neće biti primenjena ta mera.

- Pravi efekat mere će biti onoga trenutka kada vidimo da počinje da raste broj i da epidemija počinje da se razgoreva, kako bi to narod rekao, a to je vreme uoči praznika. Tada bi ovaj efekat bio mnogo bolji – objašnjava Tiodorović.

Kako kaže, važno je da se građani ako osete simptome, odnosno znake respiratornih infekcija, hitno jave na odgovarajući broj telefona.

Foto: Pixabay.com, Foto/Coronavirus COVID-19

- Treba biti svestan da je ovo vreme i drugih respiratornih infekcija, ali bez obzira na to, svi oni koji imaju znake respiratornih infekcija ne treba da idu na posao, ne treba da šalju bolesnu decu u obdaništa i škole, to su prve mere i vrlo je važna ta samosvest – naglasio je Tiodorović.

#Branislav Tiodorović

#koronavirus

'