AKTUELNO

U Srbiji je do 18 sati registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 18 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je  ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih su 4 pozitivna i 21 negativan na novi korona virus.

"Danas je tesitrano 25 osoba, od kojih je četiri osobe sa pozitivnim rezultatima. Tri osobe su kod kuće, skoro bez tegoba, a jedna je kod kuće, i ona se prati iako nije lošeg zdravstvenog stanja“, rekao je ministar Zoran Lončar.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

On je istakao da se pacijenti koji se nalaze na bolničkom lečenju u Beogradu su stabilno i osećaju se bolje nego što su se osećali prethodnih dana.

Ministar Lončar je rekao da najbitnije da je za svaku osobu za koju se utvrdilo da je pozitivna imamo sve neophodne podatke.

To je ono od čega zavisi da li je situacija pod konrtolom ili ne. u ovom momentu imamo dovoljnu analizu za svakoga, odakle je došlo i kako je urađeno. Nemamo ni jedan grad ili oblast da se izdvaja“, rekao je Lončar.

Ima slučajeva u Beogradu, Nišu , Kikindi, Novom Sadu, Čačku.

Prof. dr sc. med. Mijomir Pelemiš, infektolog, rekao je da za ovu bolest ne postoji specifična terapija.

- Ni za jedan virus nije otkriven lek koji ubija neki virus. Za ovaj virus niko nema lek koji usporava njegove delovanje. Koristi se takozvana eksperimentalna terapija, postojeći antivirusni lekovi koji se koriste za lečenje drugih bolesti poput AIDS-a, ebole...Ispituju se neki lekovi, ali nigde nema u svetu leka za ovaj virus – rekao je Pelemiš.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Nema specifične terapije za ovaj virus, istakao je on.

Lončar je rekao da je država od prvog dana odlučila da poštuje ono što kaže struka. 

- Tako smo radili i danas, obavili smo sastanak sa našim najeminentnijim stručnjacima. Kada imate ovakvu situaciju, preti vam opasnost da se proširi i da uđete u epidemiju... Svaki dobijen dan je ogroman, molim građane da to shvate. U stadijumu smo da se borimo za svaki dan i to radimo jer slušamo struku i želimo sve da zaštitimo – naglasio je ministar.

On je građane zamolio za poverenje i razumevanje.

- I moja deca idu u školu. Škola „Ruđer Bošković“ ne obustavlja nastavu to je informacija od pre 10 minuta – istakao je Lončar.

#koronavirus

'