AKTUELNO

Predsednica vlade Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja koronavirusa i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je rekla da je danas u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka.

- Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mera i ni ja ni predsednik ne bismo želeli da je implementiramo - rekla je Brnabić.

Ona je navela da će, ako se takva situacija nastavi, u naredna dva dana morati da budu preduzete drastičnije mere, a to je i dodatno angažovanje MUP i Vojske Srbije.

- Dobiću danas izveštaje i iz drugih gradova, urbane sredine su najugroženije, ako je i u drugim gradovima ovako, onda je to poražavajuće - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju videla velike gužbe i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Molim vas da svi preko 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi - rekla je Brnabić.

Istakla je da bez solidarnosti, epidemija ne može da bude pobeđena. Premijerka je rekla i da je do sada u Srbiji registrovano 55 slučajeva novog koronavirusa.

Od njih je 28 osoba na kućnom lečenju, koji su stabilno. Od pacijenata koji se leče u medicinskim ustanovama, dve osobe su na respiratorima i u teškom stanju.

- Trenutno imamo situaciju pod kontrolom, što ne znači da će tako ostati. Uobičajeno je da se oko 15 dana od pojave virusa drastično kreće da raste broj i očekuje se najjači udarac na zdravstveni sistem - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#koronavirus

#vanredno stanje

'