AKTUELNO

U Republici Srbiji je do 8 sati 18. marta 2020. godine registrovano ukupno 83 potvrđena slučaja COVID 19.

U Srbiji je do 18 sati registrovano je ukupno 89 slučajeva COVID-19.

U Srbiji je potvrđeno još šest novih slučajeva virusa Covid-19, čime je broj zaraženih porastao na 89. U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su tri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 8 sati, 18. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 421 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. 

Od poslednjeg izveštaja do 8 sati, 18. marta 2020. godine testirani su uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi koronavirus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je sedam osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

16:00 Još jedan novi slučaj zaraze korona virusom na KiM

Na kosovskoj teritoriji popodne je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom i sada ih je ukupno 20, saopštio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Novooboleli je bio u kontaktu sa obolelom ženom (55) iz sela Bradaš, kod Podujeva.

Kako prenosi prištinski portal Ljajmi znatno je smanjen broj poziva u kol centru, pa ih je tako u poslednja 24 sata bilo 370.

13:50 Krivične prijave protiv tri osobe zbog kršenja samoizolacije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Inđiji i Rumi podneće krivične prijave nadležnim tužilaštvima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Prilikom kontrole na adresi prebivališta, policija nije pronašla tridesetogodišnjaka sa područja Inđije i muškarce starosti 25 i 45 godina sa područja Rume, kojima je bila doneta mera samoizolacije u trajanju od 14 i 28 dana, na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

12:15 Vojska Srbije obezbeđuje granične prelaze, migrantske centre, bolnice i aerodrome

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja u celoj zemlji, Vojska Srbije od danas prema novim merama stavlja pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, a obezbeđuje i sve bolnice, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

12:00 MINISTAR KRKOBABIĆ APELUJE: Pomozite starijima od 70 godina na selu

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, apeluje na zadruge i sve zadrugare na čitavoj teritoriji Republike Srbije da prilagode rad novonastaloj situaciji zbog epidemije korona virusa.

„Prioritet nam je da sačuvamo živote svih građana, ali ovo je i trenutak da vi poljoprivrednici – zadrugari pokažete solidarnost sa svojim najstarijim komšijama, domaćinima na selu. Pomozite posebno starijima od 70 godina koji su nosioci čak 110.000 poljoprivrednih gazdinstava u obavljanju neodložnih prolećnih poslova kao što je setva šećerne repe, kukuruza, soje i suncokreta. Pozozite im i u svim drugim radovima na njivi, u plastenicima, voćnjacima i stajama...", poručio je Krkobabić.

11:15 Vlada objavila mere i mesta karantina

Mere karantina radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 koje je naredilo Ministarstvo zdravlja 16. marta sprovodiće se u objektu vojne ustanove "Morović", Šidu i Miratovačkom polju, navodi se u Zaključku Vlade Srbije od 17. marta koji je objavljen u Službenom glasniku.

Ministarstvo zdravlja kao mere karantina naredilo je kontrolu putnika i zdravstveno upozorenje za sve putnike na aerodromima i drugim graničnim prelazima u Srbiji, kao i određivanje Referentne laboratorije za identifikaciju i potvrdu SARS-CoV-2.

Istim merama karantina naređeno je i obrazovanje medicinskih timova za praćenje zdravstvenog stanja osoba koje bi, u skladu sa epidemiološkim kriterijumima, bile smeštene u karantin.

Kao i ograničenje slobode kretanja i obavezni zdravstveni pregledi lica koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima obolelim od ove zarazne bolesti u vremenu trajanja maksimalne inkubacije.

10:00 Stupila na snagu zabrana kretanja

Zabrana kretanja, odnosno izlaska iz kuće za osobe starije od 65 godina u gradovima, stupila je u 10 sati na snagu.

Od deset sati u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu starijim od 70 godina.

Takođe, od 20 časova do 5 ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni.

09:00 Niš: 8 pacijenata u bolnici

Na Kliniku za infektivne bolesti u Nišu tokom noći primljena su četiri pacijenta sa koronavirusom, tako da je sada ukupno osmoro pacijenata na bolničkom lečenju, a jedan od njih priključen je na aparat za disanje, saopštio je Klinički centar Niš.

Prema navodima lekara te zdravstvene ustane na aparat za veštačku ventilaciju priključen je pacijent kod koga je naknadno potvrđen koronavirus, a koji je ranije bio hospitalizovan zbog respiratornih i drugih zdravstvenih tegoba.

8:50 Stefanović: Policijski čas uveden zbog nediscipline

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas za Pink da su policijski čas i druge mere uvedene zbog nediscipline jednog dela građana, kao i da ih ne bi ni bilo da su se svi pridržavali preporuka Vlade.

Policijski čas na snazi od danas!

Vlada Srbije sinoć je saopštila nove vanredne mere usvojene na vanrednoj sednici a kojima se od danas strogo zabranjuje kretanje svim građanima sa 65 i više godina starosti, a koji žive u urbanim sredinama. Što se tiče ruralnih sredina, ta granica je 70 godina. Ovi građani tokom celog dana moraju biti kod kuće, kako bi se zaštiti od koronavirusa, odnosno COVID-19. Zabrana je uvedena i za ostale građane, koji moraju biti kod kuće od 20 časova do pet časova ujutru. Vlada je u saopštenju poručila da će svi građani Srbije biti u potpunosti zbrinuti i biće im obezbeđeno sve što je potrebno za normalan život. Zabrana se ne odnosi na osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

#koronavirus

'