AKTUELNO

Zaštitne opreme ima dovoljno za funkčionisanje svih zdravstvenih ustanova, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je naglasila da se svako jutro obavljaju telefonski razgovori sa direktorima zdravstvenih ustanova i odlučuje koliko će i kome biti poslato sanitarnih sredstava i zaštitne opreme.

"Jutros je situacija zadovoljavajuća. Zaštitna oprema se nalazi u centralnim magacinima. Četiri klinička centra imajucentralne magacine i odatle se oprema dalje raspoređuju po zdravstvenimustanovam i gerontološkim centrima", kaže Škodrić.

Napominje da zaštitnih maski "nema u prekomernim količinama", ali da ih ima dovoljno za funkcionisanje zdravstvenih radnika u ovoj situaciji.

"Od subote ćemo imati mnogo više zaštitnih maski. Nastavićemo i dalje sa ovakvim načinom raspoređivanja zaštitne opreme, nabavci dezinfekcionih sredstava, jer se ovaj način pokazao kao najracionalniji i najbolji", navela je ona.

Napominje da se raspoređivanjem zaštitne opreme preko centralnih magacina tačno zna u svakom momentu koliko zaštitne opreme ima na lageru, koliko maski, rukavica, jednokratnih odela, lične zaštitne oprema.

Oprema, kako navodi, je potrebna zdravstvenim radnicima i prioritetnim grupama kao što su inspekcije, MUP, vojska, socijalne službe, gerontološki centri.

Upitana da li da li je tačno da pacijenti koji boluju od retkih bolesti neće primati redovnu terapiju, ona je rekla da to nije tačno i da Komisije za retke bolesti nastavljaju da rade, ali elektronskim putem.

"Što se tiče terapije ona je obezbeđena, čak raspisujemo i dodatne tendere za retke bolesti. Za deset dana stiže i lek za neuroblastom koji do sada nije lečen u Srbiji", kaže ona.

Napominje da se sporadično dešava da lekari na svoj način tumače kako treba da se ponašaju u ovoj situaciji.

RFZO je zajedno sa Ministarstvom zdravlja prosledio dopis svim zdravstvenim ustanovama da su lekari u obavezi da nastave neometano da daju sve terapije, ne samo za retke bolesti već terapije za sve ostale bolesti, naročito hronične pacijente.

#Sanja Radojević Škodrić

#maske

'