AKTUELNO

Beogradska filharmonija poklanja svoj deci i njihovim roditeljima muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na sajtu institucije, umesto koncerata za školarce koji su bili planirani za drugu polovinu marta, saopštila je Filharmonija.

Budući da su nastupi orkestra obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije sada dostupne za istraživanje od kuće.

"Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici - ostani kod kuće i slušaj muziku", kaže direktor Ivan Tasovac.

Na sajtu Filharmonije mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka ''Veštica i maestro'', kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradska filharmonija za "Moj prvi CD klasične muzike" i "Karneval životinja" i "Peća i vuk".

Autor priče "Veštica i maestro" je dirigent Hauard Grifits, dugogodišnji saradnik i čest gost Beogradske filharmonije, a muziku je komponovao Fabijan Kuncli.

Filharmoničarke Slavica Perić i Tamara Marinković Tomić su naratorke u ovoj muzičkoj bajci i decu najpre upoznaju sa čudnim stanovnicima jednog sela - porodicom Gudačkić, Drvenjaković, Limenjaković i Udaraljkić, a potom sa malom vešticom i njenom velikom tajnom koju će otkriti dobri maestro.

Ovu kompoziciju orkestar je izvodio tokom prošlogodišnjih druženja sa decom kada su na poklon dobijala i knjigu sa ilustrovanom bajkom i QR kodom preko koga se mogla čuti ova priča, sada dostupna svima.

"Moj prvi CD klasične muzike" je Beogradska filharmonija izdala 2017. godine.

Naratori u čuvenoj kompoziciji "Peća i vuk" Sergeja Prokofjeva su poznati tandem Gorica Nešović i Dragan Ilić, a zajedno sa filharmonijskim orkestrom u izvođenju "Karnevala životinja" Kamija Sen-Sansa učestvuje klavirski LP Duo.

#Goran Vesić

#apel

'