AKTUELNO

Doktor je objavio i prognoze u daljoj borbi protiv koronavirusa.

U Srbiju će doputovati šest vrhunskih epidemiologa iz područcja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji koronavirusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji, kaže državni sekretar Ministrastva zdravlja Berislav Vekić.

On je rekao da će lekarima iz Kine domaćin biti Ministarstvo odbrane, a da je već napravljena satnica gde će sve boraviti i koje edukacije će sprovoditi na kojim klinikama.

Naveo je da je do sada održano oko 10 video konferencija sa kineskim stručnjacima što je, dodaje, pomoglo u uvođenju novih mera za sprečavanje širenja korona virusa i načinu lečenja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Njihova pomoć će biti od izuzetnog značaja - rekao je Vekić i naveo da će kineski stručnjaci u Srbiji primeniti neke svoje metode i iskustvo u vezi sa lečenjem koronavirusa.

Kineski epidemilozi će doputovati avionom Erbas A330 srpske nacionalne avio-kompanije danas iz Kine. Avion dozvozi i medicinsku pomoć iz Kine.

Upitan o prognozama kada se može očekivati pik epidemije u Srbiji, Vekić kaže da ono što se ocekivalo da će se desiti krajem aprila sada je znatno promenjeno budući da je u Srbiju stiglo za tri dana 70.000 naših državljana iz inostranstva.

- Ono što smo očekivali pred Uskrs desilo nam se ove nedelje - kazao je Vekić.

Mere Vlade Srbije su, kako kaže, dale su rezultate, a pomoći će i dodatne mere koje će tek biti uvedene.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očekivali smo geometrijski rast broja obolelih i radimo na tome da "otupimo" krivulju, odnosno pik i da, kroz duži vremenski razmak dobijemo manje obolelih. Mislim da smo dosadašnjim merama i postigli da se pik "otupi", a još bolji rezultati se tek očekuju - kaže Vekić.

Zdravstveni sistem u Srbiji podignut je na najviši mogući nivo i spremno dočekuje pacijente.

- Spremni smo, testiramo i pratimo epidemiološku situaciju - kaže Vekić.

#Berislav Vekić

#Novo jutro

#koronavirus

'