AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je na konferenciji za medije da je u Srbiji obolelo 187 ljudi, da je 97 hospitalizovano, 14 je na respiratoru, kao i da do sada imamo dve žrtve, pošto je umrla i žena 1928. godišta.

Kon je rekao da je ona bila na mehaničkoj ventilaciji pluća. Kaže da je 97 osoba hospitalizovano, a da je od 14 na respiratoru dvoje u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, KC Kregujevac dvoje i u Beogradu šestoro.

Kako je rekao, ukupno od tih 97 hospitalizovanih pacijenata, devet je u KC Vojvodine, 10 u KC Niš, devet u KC Kraguejvac, 30 na Infektivnoj klinici, sedam na Lklinici za pulmologiju u KCS i 32 u KBC Drgaiša Mišović. Planira se da se 27 pacijenata prebaci na KBC Dragiša Mišović, dodao je Kon.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, kasnije nastavljaju sastanke sa njihovim ekspertima kako bi čuli sve šta imaju da im prenesu.

-Oni su već izrazili da su sve preduzete mere kod nas pozitivne i zahvalili na pozivu - rekao je dr Kon.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da dinamika izveštavanja se menja, pored dosadašnjih podataka od sutra izveštavaće se jedanput dnevno od 15 časova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Epidemioliška situacija se nije promenila, samo hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Obuhvatićemo sve rezultate i testiranja u 15 časova - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Dr Kon je rekao da je bio na kriznom štabu sa Kinezima i dodao da su oni prezentovali kako su rešavali situaciju u Kini, kao i da su pozitivno ocenili mere Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Saslušali su šta smo sve mi preduzeli, a posle konferencije nastavljamo razgovor sa njima kao i obilaske bolnica gde se planira lečenje obolelih - rekao je dr Kon.

Dr Tepavčević rekla je da su se Kinezi od samog jutra upoznali kako funkcioniše naš zdravstveni sistem.

-Posle nastavljamo razgovor sa njima i videćemo kako će se dalje odvijati situacija. Otvoreni su za saradnju i spremni za sva moguća pitanja. Oni su u proteklom vremenu došli u susret sa hiljadama ovakvih bolesnika - rekla je dr Tepavčević.

Kako kaže, Kinezi su videli pregled naše sadašnje situacije, i jasan put infekcije koji je kod nas prepoznat i govori da je situacija pod kontrolom.

-U koliko ubdemo odgovorni i savesni bićemo na dobrom putu da suzbijemo epidemiju - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dr Kon je rekal da nemamo eksponencionalni rast, i da je to zbog toga što su preduzete ovako restriktivne mere.

-U ovoj situaciji vlast ove zemlje pokazala je potpuno razumevanje za epidemiološku situaciju. Jasno su i mene ubedili da je neophodno sprovoditi oštre mere. Imamo veliki import slučajeva iz inostranstva i zbog toga su ove mere nešto što struka mora da podrži - rekao je dr Kon i dodao da je svaki dan težak, ali da moramo da se borimo za svakog čoveka.

-Svaki dan kada ne izgubimo život je pobeda - rekao je dr Kon.

Dr Tepavčević je istakla da imamo oko 2.000 potencijalnih rezervara.

-Mi smo ti koji moramo da sprečimo put prenošenja. On ne može da opstane bez nas. On jedino može da se razmnožava u ljudskom organizmu. Mi mu pružamo sredinu za opstanak i razmnožavanje. Ideja je da se tu ciklus uspori - rekao je dr KIsić Tepavčević.

Ona je dodala da nisu sprovedene ovakve mere imali bi na dnevnom nivou stotine obolelih.

-Svaki dan bez smrtnog ishoda je pobeda - rekla je dr Kisić Tepavčević.

#Ana Brnabić

#Sastanak

'