AKTUELNO

Eparhija valjevska SPC potvrdila je u saopštenju da je vladika Milutin pozitivan na korona virus, kao i još dvojica sveštenika.

Kod episkopa valjevskog Milutina i dvojice drugih sveštenika te eparhije je potvrđeno prisustvo koronavirusa i oni su u KBC "Dr Dragiša Mišović", u Beogradu, saopštila je njihova eparhija.

Foto: Google Maps

Episkop Milutin je koronavirus dobio, piše u saopštenju, tako što je, kao „vredni pastir hodio i služio u svojoj eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu“.

Kako je naglašeno, "nepobitne su činjenice" da eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze s pojavom virusa korona u Valjevu i da je eparhija preduzela mere za sprečavanje zaraze.

Nasuprot ovoj nepobitnoj činjenici, Eparhija valjevska sa žaljenjem konstatuje da su se pojavile neistinite i zlonamerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na najsramniji način povezuju i samog Episkopa sa tom činjenicom. Naime, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu „skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj”. Ovu neistinitu vest odmah su mnogi, brže-bolje, bez provere raširili po celom medijskom prostoru Srbije. Kako to obično biva, svaka lažna vest dobija svoje metastaze, tako da smo mogli čuti mnogo toga — od toga da je ,,početkom marta došla nekolicina sveštenika iz Italije” do toga da je čitava jedna „delegacija iz Italije posetila Eparhiju valjevsku”.

U saopštenju piše da je iz vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj.

Foto: Printscreen YouTube/ Foto Voja

Međutim, piše eparhija, "nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti eparhiji valjevskoj", a ni episkop Milutin, kao ni svi sveštenici eparhije valjevske, "u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svetu koje je zaraženo koronavirusom".

U saopštenju je poručeno da će eparhija biri primorana da podnese krivične prijave ukoliko se nastavi "ova medijska hajka protiv eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva".

Iz svega rečenog jasne su dve nepobitne činjenice: prva da Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom virusa korona u gradu Valjevu, a druga da je Eparhija valjevska blagovremeno i odgovorno preduzela sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa. Uostalom, naš Preosvećeni episkop Milutin sa dvojicom svojih klirika, spada među prva obolela lica, za što ne snosi nikakvu ličnu odgovornost, kako ga pojedini mediji zlonamerno klevetaju, nego je, naprotiv, ugrožen zbog neodgovornosti nekih drugih ljudi. Ukoliko se nastavi ova medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva, bićemo primorani da protiv svih klevetnika podnesemo odgovorajuće krivične prijave.

#Valjevo

#eparhija

#koronavirus

'