AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su danas paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica koronavirusa. Paket je vredan pet milijardi evra i trebalo bi da oporavi privredu.

Paket, između ostalog, podrazumeva plaćanje minimalca zaposlenima u malim i srednjim preduzećima, kao i pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra, a koja će biti isplaćena odmah nakon prekida vanrednog stanja. 

Ministar finansija kaže za Pink da je paket koncipiran tako da se sa masovnom podrškom pomogne najugroženijima i kako bi se što lakše prebrodila kriza. Cilj je i da naša privreda, odmah nakon prekida vanrednog stanja, „krene da trči istom brzinom kao do pre nekoliko nedelja“.  

- Predstavili smo paket mera od 5,1 mlrd evra, što je polovina našeg godišnjeg budžeta i 11 odsto BDP-a. Paket obuhvata četiri tipa mera – objašnjava ministar. 

1. Mere poreske politike

- Ovde odlažemo plaćanje poreza i doprinosa za zarade, kao i akontaciju na dobit za drugi kvartal 2020. godine i ukidamo plaćenje PDV-a za donacije na teritoriji Srbije. Ovo su najveći i najčešći zahtevi od strane naših privrednika i na ovaj način stimulišemo preduzeća da plaćaju NETO zarade, zarade zaposlenima i da ih ne optuštaju – kaže ministar za Pink. 

Cilj ovih mera je, kako kaže, da se očuva postojeća zaposlenost i da se pomogne najugroženijima u privatnom sektoru (preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima).

- Dakle, plaćanja poreza se odlažu i imaće priliku da ih plate od januara 2021. godine u 24 mesečne rate. Država pokazuje koliko je jaka i preuzima teret na sebe – ocenjuje ministar. 

Foto: TV Pink Printscreen

2. Direktna pomoć privatnom sektoru

Ova mera direktno podržava zaposlene i podrazumeva da će država za sve zaposlene preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, uplatiti tri minimalne zarade, što je nešto više od 90.000 dinara (oko 750 evra)po zaposlenom, navodi ministar.

- Ovaj novac ide dodatno na novac koji preduzeća već isplaćuju zaposlenima – kaže ministar. Upravo u ovoj meri se, kako kaže, i pronalazi najveći broj ljudi, oni su najugroženiji i tu se podrazumevaju: krojači, frizeri, kozmetički saloni, teretane...

Kada je reč o velikim preduzećima i zaposlenima kojima je u istim dato rešenje o prekidu rada, kako kaže, za njih pomoć podrazumeva 50 odsto minimalne zarade u roku od tri meseca. 

- Ukupna vrednost ovog drugog paketa je 97,3 mlrd dinara – kaže ministar. 

3. Mere za očuvanje likvidnosti

Ovaj set mera izuzetno je važan za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, zadruge i „težak je“ 2,2 mlrd evra.

- Ovo je masivan program koji će omogućiti likvidnost naše privrede. 200 mlrd evra ćemo plasirati preko Fonda za razvoj za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredne proizvođače i zadruge. Kamata će iznosti 1 odsto i imaće grejs period od 9 do 12 meseci – navodi ministar.

S druge strane, kako dodaje, postoji garantna šema sa poslovnim bankama od 2 mlrd evra. 

- Država garantuje, bankama je rizik mali, a sve to garantuje da će potražioci kredite i dobiti. Dakle, ovo je masivan, ogroman paket, ući će 2,2 mlrd evra u sistem i očekujem da će ovo umnogome pomoći onima koji su najviše pogođeni – navodi ministar. 

Foto: TV Pink Printscreen

4. Fiskalni stimulans 

Ova pomoć podrazumeva 100 evra pomoći svakom punoletnom građaninu naše zemlje. Ovaj novac biće isplaćen nakon prestanka vanrednog stanja. Želja nam je da pomognemo svima i pokažemo podršku, kao i vrstu optimizma. Na ovaj način želimo da pokažemo i jačinu naše države, jačinu naše ekonomije – kaže ministar. 

Ističe još jednom da se plate u javnom sektoru neće smanjivati, da neće biti otpuštanja, da medicinski radnici dobijaju 10 odsto povećanje plata, te da će penzionerima 10. aprila biti isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara. 

Podsetio je i na moratorijum na plaćanje kredita i finansijskog lizinka koje je uvela NBS. 

- Sve ove mere pokazuju koliko smo ekonomski jaki, a neophodne su za nastavak dalje i pomoć onima kojima je najpotrebnija – zaključuje ministar. 

#Ekonomija

#Siniša Mali

#Vlada Srbije

#koronavirus

'