AKTUELNO

Na tržištu postoji veliki broj maski i one čine prevenciju za svakoga ko ih nosi, međutim, ove maske su od plastike i mogu se lako i jednostavno dezinfikovati kod kuće, rekao je za televiziju Pink idejni tvorac, programer Nikola Krstić iz Beograda.

Prve srpske zaštitne maske sa izmenjivim filterom za višekratnu i dugoročnu upotrebu “Life mask” uskoro će se naći na našem tržištu.

Srpski inovatori završavaju i kabinu za dezinfekciju ruku i nogu. Krstić je istakao da su maske koje pravi namenjene za višekratnu upotrebu.

"Na tržištu postoji veliki broj maski i one čine prevenciju za svakoga ko ih nosi, ove maske su od plastike i mogu se lako i jednostavno dezinfikovati kod kuće. Filteri su takvi da mogu da se zamene nakon oko 100 radnih sati", rekao je Krstić.

Kako kaže, kod nas na tržištu nema veliki broj ovakvih maski, pa se, dodaje, pojavila potreba i ih naprave.

"Ideja je da ove maske mogu da zamene maske za jednokratnu upotrebu kojih nikada nije dovoljno. Imaće klasu filtarcije i od virusa i od bakterija  ali i raznih zagađenja kojih ima u vazduhu", rekao je Krstić.

Dodaje da će one moći da se peru i dezinfikuju, i to na razne načine, brisanjem etanolom, kuvanjem u vodi i slično.

"Filtere je bitno redovno menjati u zavisnosti od toga kakav je vazduh. Proizvodnja je počela projekton fonda za inovacionu delatnost. Mi smo se kao firma odrekli svih profita, ulagaćemo u širenje kapaciteta proizvodnje. Nadam se da ćemo uskoro imati i mogućnost da ih distribuiramo u apoteke širom Srbije ali je početna ideja da se daju firmama gde ljudi još uvek rade", rekao je Krstić.

#heroji Beograda

#maske

#proizvodnja

'