AKTUELNO

Ministar odbrane izjavio je da epidemija koja je zadesila našu zemlju nije umanjila borbenu gotovost Srbije.

Prva brigada Vojske Srbije primila je najveći udar kada je reč o zarazi koronavirusom, ali je i bila prva na udaru, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kaže da su pripadnici ove brigade pomagali hiljadama građana Srbije koji su se vraćali u svoju zemlju, i upravo su se tada dešavali kontakti sa zaraženima. 

- Bez obzira na svu zaštitu, zaraza se desi, tako vidimo da ima zaraženih i među policajcima, medicinskim radnicima. Uprkos tome što je brigada primila udar, borbena gotovost naše vojske nije umanjena nimalo – kaže ministar za Pink. 

Podseća da je Vojska Srbije jako važna u ovim trenucima, da ona obezbeđuje sve važne zdravstvene centre, gerontološke centre, granične prelaze i migrantske kampove – kaže ministar, dodajući da, pored svega, Vojska vodi računa i o svakodnevnom životu, pa tako vrši dezinfekciji javnih površina, ulica, zdravstvenih centara...

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vojnik pucao u vazduh da upozori migrante

Ministar je izjavio da je u centru za migrante Krnjača, u Beogradu, vojnik ispalio tri hica u vazduh kao upozorenje kada je veća grupa migranata pokušala da pobegne, posle čega su se oni povukli.

- Vojska obezbeđuje centre gde su migranti smešteni, praktično u karantinu, i ne smeju da ih napuštaju. Zna se kada, po zakonu, vojnici upotrebljavaju oružje - rekao je Vulin, govoreći o incidentu koji se desio početkom sedmice.

On je rekao da je sve urađeno u skladu sa pravilma službe i podsetio da u vanrednom stanju Vojska Srbije obezbeđuje migrantske centre.

- Migranti ne mogu da izlaze iz centara napolje, to ponekad izaziva kod njih nervozu, ali mi na prvom mestu vodimo računa o građanima Srbije. Nema izlaska, to je naređenje, dok se ne promeni, oni će biti u migranskim kampovima gde imaju sve što im je potrebno - rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Mit o evropskoj solidarnosti je nestao

Govoreći o avionu koji je doneo medicinsku pomoć iz Turske, ministar kaže da da ga je on dočekao u ime predsednika Srbije i vrhovnog komandanta. 

- Svako ko nam pomogne pokazuje gest prijateljstva, diplomatije, ali govori i da razmišlja o budućnosti. Kada sve ovo prođe, svet neće biti isti. Nepovratno se promenio – ocenio je ministar.

Ističe da je kriza sa korona irusom pokazala da je "mit o evropskoj solidarnosti" nestao jer "te zemlje pljačkaju jedna drugoj humanitarnu pomoć".

- Sveta sebičnost je sada nastupila kao pravilo u Evropskoj uniji - rekao je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Novo jutro

#Vojska Srbije

'