AKTUELNO

Bacio sam masku sa usta i dao veštačko disanje sugrađaninu koji je pred apotekom pao ko sveća, rekao je za portal Pink.rs hrabri farmaceut Zulfer Bahtijari (35) iz Borče koji je svesno rizikovao svoj život kako bi spasao drugi.

"Uzeo sam ga u naručje da ga pregledam i jasno sam video da je situacija ozbiljna i da se bori za život, čovek je naime, vrlo teško je dolazio do daha, imao je gušenje", rekao je Bahrijari.

On je dodao da je prizor bio vrlo dramatičan.

"Njegova borba sa životom je kratko trajala, ubrzo je disanje prestalo, a sa njim srčani rad i puls. Odmah sam krenuo sa ABC tehnikom spašavanja života koja između ostalog podrazumeva i davanje veštačkog disanja usta na usta i masažu srca tzv. reanimacija. Reanimacija je trajala oko 1. min a za to vreme meni, verujem i svima koji su posmatrali krv nam se zaledila, da li ću uspeti da ga vratim", kaže naš sagovornik.

On objašnjava da je u tim momentima bio jako uplašen, kao i da se nikada nise susretao sa tako realnom situacijom, i dodaje:

"Hvala Bogu uspeo sa sam da mu vratim život. Nesrećni gospodin je ponovno počeo snažno da diše, jer je bio bez daha duze od jednog minuta, srčani rad takođe, otkucaji su bili snažni.

Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li mu je bilo jasno da ovim, iako humanim činom, rizikije svoj život, u ovo doba epidemije koronavirusom, kao i da li je smatrao da to može biti opasno, on kaže da mu tako nešto uopšte nije palo na pamet.

"O tome nisam razmišljao niti jedne sekunde. Jedino o čemu sam razmišljao u strahu je kako da mu spasim život. Reanimacija je traja preko jedne minute i ja, a i svi prisutni za to vreme bili smo prestravljeni. Nesrećnog gospodina niko nije poznavao, nismo znali koji je razlog njegovog pada, gušenja i celokupne situacije. Kada se sve završilo upravo to bacanje moje maske i davanje veštačkog disanja, masaža srca i oživljavanje je kod određenih posmatrača pobudila snažne emocije. Prepoznali su u meni heroja, primer humanosti, nesebičnosti i dokaz ljudskosti. Upravo zbog toga što se svi plaše trenutne zaraze za koju svi znamo da je jako opasna po život, iz tog razloga je krenula lavina objava na društvenim mrežama koje su naišle na vrlo pozitivane komentare. Sadržaji su vrlo brzo postali viralni", kaže Bahtijari.

On ističe da je veoma srećan što je nesrećnom gospodinu uspeo da spase život, što je, kako kaže, uspeo da ga vrati njegovoj porodici i što mu se stanje stabilizovalo.

"Saznao sam da gospodin nema nikakvu infekciju, niti zarazu već je srčani bolesnik. Analize još traju i želim mu brz oporavak. Sada sa ove distance ovaj događaj posmatram kao human gest jer sam uspeo da sprečim da se još jedan život tog dana u Srbiji ugasi. Bio bi presrećan kada bi mogao više da ih spasim", rekao je hrabri Bahtijari.

Autor: A.A.

#Borča

#heroj

#koronavirus

'