AKTUELNO

Naša bolnica je određena da bude kovid bolnica. Bolnica je paviljnoski organizovana, podeljena u crvenu -zaraznu i zelenu zonu, rekao je Svorcan za TV Pink.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara dr Petar Svorcan izjavio je danas gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink da se u toj ustanovi, jednoj od četiri kovid bolnice uBeogradu, leče 383 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je 19 na respiratorima, a 28 na intenzivnoj nezi.

-Naša bolnica je određena da bude kovid bolnica, mi smo svakako i pre toga radili pripreme za epidemiju koronavirusa. Naše osoblje je bilo brzo spremno da primi pacijente koji su pozitivni na koronu. Mi sada primamo samo pacijente koji imaju veze sa koronom, a naše pacijente koji imaju drugačije dijagnoze smo rasporedili podrugim bolnicama – rekao je Svorcan.

Kaže da je bolnica podeljena na dve zone.

-Bolnca je podeljena na crveni, zarazni, i zeleni deo. Svakog dana se borimo da spasimoživot svakog zaraženog. Svako ko treba da uđe u crveni deo, mora da ima kompletnu opremu. Imamo I sanitarne propusnike koji vode računa o svemu i sve kontrolišu – dodao je.

Kaže da zaposleni strogo vode brigu prilikom svlačenja, jer se uglavnom tada medicinski radnci najlakše zaraze koronom. On je istakao da je pomoć države bila odvelikog značaja.

-Dobili smo od države kao pomoć 15 respiratora, i dobili smo pomoć od kolega anesteziologa iz unutrašnjosti. Nemamo infektivno odeljnje, pa je zbog toga, kod nasraspoređeno još četiri infektologa koji sa našim lekarima prate stanjepacijenata – objašnjava on. Kaže da su danas prvi pacijenti otišli na Sajam. 

#koronavirus

'