AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije ističe u autorskom tekstu da se čini da Kovid-19 trenutno pobeđuje, ali da ohrabruje odgovornost političara da zaista vide šta su uzroci i moguća rešenja ove "skoro biblijske tragedije".

Ljudi su socijalna bića, čija je egzistencijalna suština trenutno napadnuta - emotivna, interesna, porodična, privredna, socijalna konekcija i zato je Kovid-19 oružje za masovno uništenje svega što jesmo, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež

- Čini nam se da trenutno pobeđuje - naveo je Čadež u autorskom tekstu za Mariborsku večer. 

Kaže da sedeti u Ljubljani sa Blažom Brodnjakom direktorom NLB i razmenjivati ideje kako da region bude uspešniji sada nije moguće. 

Razgovor o suštini prijateljstva sa Žagom Mićunovićem u Podgorici navodi da je vodio zamišljajući njegove odgovore, dok kafa sa prijateljem Edijem Ramom i razgovor o približavanju srpskog i albanskog naroda sada, za njega, izgleda kao "daleki san". 

- Večerati sa divnim Škeljcimom Devolijem u Prištini sa idejom njegovog učešća u snabdevačkim lancima sa firmama iz Srbije danas je samo želja. Biti u Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, svim onim tržištima gde samo zajedno možemo uspešno graditi naše ekonomije ugroženo je jednim virusom koji nam oduzima suštinu našeg postojanja - kaže Čadež. 

Ističe da je otac dve ćerke, Lare od 19 godina koja živi u Frankfurtu i koju viđa na fejs tajmu i Olga-Erne, pet godina, kojoj uslovi u kojima danas živimo postaju normalni. 

- I to zaista plaši - konstatuje Čadež. 

Postavlja pitanje: "Da li ćemo naučiti nešto kada ovo sve prođe?", uz konstataciju da nismo u prošlosti pokazivali da umemo. 

Međutim, ovaj put, nada se, da će Lare, Olge i njihovi vršnjaci biti pametniji i da će potpuno izokrenuti šta i kako učimo - da će epsko slavljenje smrti, krvi, zemlje, striktna podela znanja na silose, a ne na rešavanje i razumevanje problema. 

- Da ćemo shvatiti da naši preci nisu dali živote da bismo branili kvadratne metre humusa, nego da bismo slavili život u nekim novim političkim oblicima zajedno i okupljali se oko vrednosti, postali samoodrživi, a ne pohlepni i bili ako treba spremni da branimo naše vrednosti - naveo je Čadež. 

Kaže da ohrabruje odgovornost političara da zaista vide šta su uzroci i moguća rešenja ove "skoro biblijske tragedije". 

Ipak, smatra, pravu promenu paradigme doneće nove generacije, svesnije i odgovornije od nas. 

- Kako je već govorio veliki Ivan Cankar: ''Lepa je noć čoveku koji zna da će svanuti dan''. Vidimo se uskoro u Ljubljani, Mariboru, Portorožu…zajedno do pobede! - poručio je Čadež. 

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

#koronavirus

<
'