AKTUELNO

Trogodišnji dečak koji je bio u teškom stanju na respiratoru zbog zaraze koronavirusom, prvo u UDK „Tiršova“, a zatim u KBC „Dragiša Mišović“, pobedio je opaku bolest i pušten je kući.

Rukovodilac Dečje klinike KBC „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić rekla je da su u bolnici imali dva mališana s teškom kliničkom slikom, a da su oba deteta hronični bolesnici, to jest da je dečak neurološki, a devojčica nefrološki pacijent.

- Na sreću, dečaka od tri godine, neurološkog pacijenta,u subotu smo otpustili kući sa dva negativna nalaza. Oni su i jedno i drugo bili kovid pozitivni, sa ozbiljnom pneumonijom, i lečeni su po svim protokolima. Nadam da će i devojčica koja je nefrološki pacijent vrlo brzo biti puštena kući, već sutra ili prekosutra - podelila je radosne vesti Ostojićeva i dodala da se na njihovoj dečjoj klinici do sada lečilo 45 dece obolele od korone, ali da je već dvadesetak njih otpušteno, nakon što su testovi dva puta pokazali negativan rezultat.

Ovaj trogodišnji dečak, pre nego što je prebačen na lečenje u „Mišović“, prvo je tri dana bio na respiratoru u UDK „Tiršova“, gde se borio za život.

- Dete je naš stari pacijent, lečen je na odeljenju neurologije od Gilen-Bareovog sindroma. Kod nas je stigao s visokom temperaturom, u teškom respiratornom stanju, bio je životno ugrožen. Odmah smo ga tretirali kao da je kovid pacijent, iako to nismo mogli da znamo u tom momentu, dakle ispoštovane su sve procedure. Pošto je bio životno ugrožen, stavili smo ga na respirator. Posle tri dana na respiratoru, uspeli smo da ga izvučemo, opšte stanje mu je bilo dobro i bio je spreman da ga prebacimo u „Dragiša Mišović“, gde se leče kovid pozitivna deca koja imaju lakše tegobe. Hvala bogu, dete je sada izlečeno i otpušteno kući - rekao je direktor „Tiršove“ dr Siniša Dučić.

On je naveo i da je sve medicinsko osoblje koje radi na kovid odeljenju Tiršove brinulo o dečaku, da se smenjivalo na četiri, odnosno šest sati, radilo pod punom opremom i zaštitom, kao i da su svi zdravi. Dučić je dodao da trenutno nemaju nijedno dete s kovidom u Tiršovoj, a da su imali nekoliko sumnjivih slučajeva, čiji su testovi potom bili negativni.

Inače, Gilen-Bareov sindrom ili akutni poliradikuloneuritis je neurološki poremećaj koji se manifestuje time što imunološki sistem napada sopstvena tkiva perifernog nervnog sistema. Spada u grupu autoimunih poremećaja u kojima organizam ne prepoznaje sopstvena tkiva.

#KBC Dragiša Mišović

#koronavirus

<
'