AKTUELNO

Preporuke struke su da se ne žuri sa ukidanjem vanrednog stanja, već da ono bude na snazi, ali da se ublažavaju mere, a zatim da vanredno stanje pređe u vanrednu situaciju.

Pred građanima čitave Srbije je, po svemu sudeći, najduži policijski čas otkad traje borba sa koronavirusom - pravoslavni Vaskrs sledeće nedelje dočekaćemo u kućama, a razmatra se i moguća zabrana kretanja već od četvrtka od 17 sati do ponedeljka u pet ujutru.

Posle tog karantina, koji bi trajao čak 84 sata, ako epidemiološka situacija ostane pod kontrolom, otvara se mogućnost za razgovore o postepenom smanjenju mera i skraćivanju policijskog časa.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rizični praznici

- Posle Vaskrsa imaćemo još dva vrlo rizična termina, Praznik rada 1. maja i Đurđevdan, koji je 6. maja. Dok se očekuje postepeno smanjenje mera u nedelji posle 20. aprila, paralelno će se razmatrati opcija za produženi policijski čas za petak i subotu, 1. i 2. maja, jer je taj vikend visokorizičan zbog običaja koji podrazumevaju uranak, okupljanje u prirodi, roštiljanje i slično.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

To mora da se izbegne. Preporuke struke su da se ne žuri sa ukidanjem vanrednog stanja, već da ono bude na snazi, ali da se ublažavaju mere, a zatim, kad to dozvoli epidemiološka slika, da vanredno stanje pređe u vanrednu situaciju - kaže izvor i dodaje da situacija može da se promeni u jednom danu i da se mere i odluke tome prilagođavaju. Postepeno ublažavanje mera bi, navodi sagovornik, podrazumevale da se kreću ka onima koje su bile na samom početku epidemije:

- Policijski čas bi bio od osam uveče, umesto od pet, počeli bi s radom restorani na otvorenom, tj. bašte, i to sa ograničenim brojem ljudi i sa propisanim rastojanjem. Otvorile bi se javne ustanove, prodavnice, frizerski i kozmetički saloni, ali sa ograničenjima koje bi Vlada propisala. Među poslednjima bi krenuo javni prevoz, a otvaranje škola i vrtića je i dalje krajnje neizvesno i struka tu odluku najpažljivije, ali i najteže donosi.

Blaže mere

Profesor na Fakultetu za bezbednost i poslanik Zoran Dragišić objašnjava da mere koje Vlada propisuje mogu da se menjaju i ublažavaju i tokom trajanja vanrednog stanja. Kaže da ako dođe do promene vanrednog stanja u vanrednu situaciju, ne može da se ograniči kretanje ljudi, ali mogu da se primene mere koje bi se odnosile na broj osoba u objektima i njihovo rastojanje.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Vanredna situacija je blaža od vanrednog stanja, i u njoj nema suspenzije pravnog poretka. Ona se proglašava kada se ne može redovnim snagama sprečiti ono što ugrožava stanovništvo i stvara uslove da se mogu angažovati dodatne snage, vojska i policija. U njoj nema mogućnosti ograničavanja kretanja. Mislim da ne treba žuriti sa ukidanjem vanrednog stanja i, ako se o tome bude odlučivalo u Skupštini, glasaću protiv njegovog ukidanja dok god je to moguće, jer policijski čas može da se ukine i dok traje vanredno stanje - kaže Dragišić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da ima smisla očekivati da policijski čas sledećeg vikenda počne ranije, odnosno da traje duže, i naveo da će odluku o tome, kao i o ponašanju za vreme pravoslavnog Vaskrsa doneti epidemiolozi i stručna lica zajedno sa nadležnima.

- Ima smisla to očekivati, s obzirom na to da i prošli vikend i ovaj daju rezultate i ne smemo se opuštati u ovom periodu kada opasnost još uvek preti. Verujem da ćemo zajedno sa epidemiolozima i stručnim licima svi zajedno doneti odluku kako da se ponašamo narednih dana i u vreme Vaskrsa, te da će mere biti adekvatne i dobro pripremljene - rekao je Radojičić.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Dr Predrag Kon: Popuštanje mera nakon što se dve nedelje vidi jasan pad broja obolelih

Epidemiolog dr Predrag Kon ocenjuje da je za postepeno popuštanje restriktivnih mera potrebno najmanje dve nedelje jasnog smanjenja broja novih infekcija i da se sada nalazimo u najznačajnijoj nedelji po pitanju infekcija. Kaže da ga je predsednik Vučić pitao kada se može očekivati popuštanje mera.

- Ja sam mu direktno odgovorio da mora najmanje dve nedelje da se vidi potpuno jasan pad broja novih slučajeva, pa da može da se razmišlja o postupnom ukidanju mera - rekao je Kon i dodao da to može biti krajem aprila.

- Ali oprezno, vrlo oprezno će o tome da se odlučuje, to je sigurno - naglasio je dr Kon.

#Zoran Dragišić

#koronavirus

#policijski čas

<
'