AKTUELNO

Na Klinici za ginekologiju KBC " Dr Dragiša Mišović" koja je pretvorena u kovid bolnicu juče je urađena intervencija kod trudnice koja je zaražena korona virusom kako bi se spasao plod.

Reč je o potpuno novoj intervenciji, a kako saznajemo i trudnica i plod su dobro i pod konstantnim nadzorom lekara i tako će biti sve do porođaja.

Kako je za medije objasnila Slađana Mihajlović, načelnica Ginekologije, reč je o novoj intervenciji koja je urađena kod trudnice koja je u 31. nedelji.

- Reč je o intrauterina transfuziji ploda. Kod mame kojh ima drugačiju krvnu grupu prolaze antitela kroz posteljicu i izazivaju hemolitičku bolest bebe, i ako bebi, koja je u stomaku, ne damo transfuziju može da dođe do uginuća ploda. Da bismo spasili takvu trudnoću, uradili smo transfuziju kroz stomak, iglom kroz prednji trbušni zid u pupčanik izvadi se bebina krv, ona se pregleda, i vidi koliko tačno obrađene krvi treba da se ubaci kroz istu tu iglu u pupčanik. Beba tako dobija transfuziju - objasnila je ona.

Sedam zaraženih trudnica u Mišoviću

Na Klinici za ginekologiju KBC " Dr Dragiša Mišović" nalazi se sedam trudnica koje su pozitivne na koronavirus. Na sreću one nemaju teške simptome i dobro se osećaju.

#Beba

#KBC Dragiša Mišović

#trudnica

<
'