AKTUELNO

Ambasadorka Srbije u Norveškoj Suzana Bošković Prodanović istakla je da u toj zemlji polako popuštaju mere, te da su od juče počeli da rade vrtići.

-Iz Norveške vesti su ohrabrujuće, beleži se kontinuirani pad, oko 50 zaraženih dnevno se registruje i ukupan broj registrovanih zaraženih je oko 7.100 - rekla je Bošković Prodanović za Pink.

Kako je rekla, shodno opadanju broja zaraženih došlo je i do relakasacije mera u Norveškoj te su od juče počele sa radom predškolske ustanove sa modifikovanim načinom rada.

-Roditelji tačno u određeno vreme moraju decu da dovedu u vrtiće i u tačno dogovoreno da ih pokupe. Radno vreme vrtića je za sada do 15 i 30 sati- nagalsila je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

-Roditelji ne ulaze više u garderobu sa decom, kako bi ih presvukli, nego to čine vaspitači. Tačno je određen vaspitač koji preuzima decu na ulazu ili u dvorištu vrtića kako bi se sprečio kontakt između roditelja i kako bi se sprečio rizik eventualnog širenja zaraze - objasnila je ona i dodala da su grupe nešto manje.

Ona je rekla da je određen je precizno vaspitač koji se bavi određenom grupom da bi se moglo u određenom trenutku u koliko dođe do ponovne infekcije mogao da se utvrdi broj kontakata zaražene osobe.

Bošković Prodanović kaže i da se normalizuje i zdravstveni sistem i da se sada ponovo pacijenti pozivaju na zakazane operacije.

Takođe, fizioterapeuti i stomatolozi počinju ove nedelje sa radom uz pojačane zaštitne mere.

-U Norveškoj takođe vlasnici vikendica ponovo mogu da ih posećuju - napomenula je ona.

#Norveška

#Srbija

#ambasadorka

<
'