AKTUELNO

Svi jedva čekaju da epidemiji dođe kraj i da, napokon, zagrle svoje najmilije.

Od početka epidemije hrabri medicinari bore se protiv nevidljivog neprijatelja. Njihov cilj je da u toj borbi sačuvaju ljudske živote, ali i zdravlje svojih najmilijih od kojih su u ovim danima razdvojeni. Upravo su porodice i njihovi zagrljaji nešto što im najviše fali i što im daje snagu da istraju u borbi.

Doktor Srđan Sanja Melentijević, anesteziolog, i tehničar Dušan Jovičić od prvog dana otkad je KBC Zvezdara postala kovid bolnica rade sa najtežim pacijentima inficiranim virusom korona. Naša novinarka Gordana Uzelac razgovarala je sa njima, a oni su joj otkrili koliko je teško boriti se protiv opake pošasti i biti razdvojen od svojih najmilijih. 

- Susrećemo se sa nečim što je novo za sve nas i svi smo učili boreći se protiv ove bolesti. Lagao bih kada bih rekao da straha nije bilo, a pre svega straha jer ulazimo u nešto novo – kaže za Pink dr Melentijević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Novo je bilo i to što su morali da se odvoje od svojih porodica. Zbog rada sa najtežim pacijentima, umesto da posle posla idu kući, ostaju u delu bolnice gde su smešteni.

- Od 2. aprila su svi ovde i niko se nije vraćao svojim porodicama. Jako mi nedostaje ćerkica. Teško je, nisam je onjušio, zagrlio sve ove dane i viđamo se samo preko vibera. Nije joj jasno zašto se tata odvojio, zašto ga nema, ali shvata šta se dešava jer joj stalno pričam o situaciji – kaže dr Melentijević. 

I njegovom kolegi, glavnom tehničaru službe za anesteziologiju, najteže je palo odvajanje od dece, pa tako zagrljaje sa njima zamenjuje telefonskim razgovorima.

- Oni znaju da postoji ta neka korona i da se mama i tata bore protiv nje, i to je sve što znaju – kaže Jovičić za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

Borbu protiv Kovida-19 vode zajedno sa kolegama u KBC Zvezdara, koje takođe ne odlaze svojim porodicama, a o tome koliko je ljudi samo u ovoj ustanovi na prvoj liniji borbe, svedoči i slika koju su zabeležile kamere TV Pink – gomila cipela, patika, sandala...

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je obuća svih koji trenutno ulaze na Intenzivnu negu i rade po smenama kako bi pomogli najkitičnije obolelim pacijentima. Dakle, imamo omanju armiju koja se bori i žrtvuje svoje vreme sa porodicom kako bi pobedila pošast – kaže dr Melentijević. 

Na pitanje „Hoćemo li pobediti“, jasno i glasno odgovara „Hoćemo!“.

Pre ulaska u tzv. crvenu liniju odbrane od Kovida-19, svojim najmilijima poručuju sledeće:

- Tata vas mnogo voli i jedva čeka da vas vidi – poručio je Jovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Leno, tata te puno voli, budi hrabra i pametna kao i dosad. Jedva čekam da te vidim kad sve ovo prođe, da te dodirnem i poljubim – poručio je dr Melentijević svojoj ćerkici. 

#KBC Zvezdara

#koronavirus

<
'