AKTUELNO

Gradski saobraćaj u Novom Sadu ponovo će biti uspostavljen od 4. maja, a putnicima će biti na raspolaganju redovan linijski prevoz na celokupnoj mreži linija u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu.

Prevoz putnika će biti realizovan po važećem redu vožnje za subotu i to u periodima od 5.00 do 8.59 časova, potom od 13 do 16.59 i od 21 do 22.59 časova, kažu u JGSP Novi Sad. 

"Opredelili smo se za takav vid prevoza jer će nam ciljna grupa biti zaposleno stanovništvo. S obzirom na to da su i dalje na snazi mere zabrane kretanja, đaci i studenti ne idu u škole i na fakultete, pretpostavljamo da ta kategorija neće koristiti gradski prevoz, kao i penzioneri stariji od 65 godina mogu da se kreću tek posle 17 časova, kada mi nećemo saobraćati, zato smo se i opredelili da počnemo sa ovim vidom prevoza", kaže za Tanjug direktor JGSP Novi Sad Milovan Amiđić. 

Kaže i da će stanje na terenu pokazati da li će polovinom sledeće nedelje ili tek od 11. maja, kada počnu da rade i vrtići, preći na redovan red vožnje. 

U periodima od 9 do 12.59, od 17.00 do 20.59 i 23.00 do 5.00 neće raditi gradski autobuski prevoz. 

Preciznih instrukcija što se tiče broja putnika u autobusima nema, ali će prema preporukama u vozilima biti osim vozača i redari, koji će voditi računa o popunjenosti autobusa. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Opredeljenje za početak je popunjenost do 50 odsto. Do 40 putnika u autobusu dovoljno je da može da se drži distanca. Biće obeležena sedišta na kojima je dozvoljeno da se sedi i sedeće se unakrsno, a tamo gde je je jedan red sedišta putnici će sedeti jedan iza drugog. 

U vozilo će, navodi Amidžić, moći da se uđe isključivo sa maskom i rukavicama, a biće postavljena obaveštenja o pravilima ponašanja i u autobusima i na autobuskim stajalištima. 

Upitan da li će JGSP za putnike koji nemaju maske i rukavice obezbediti zaštitnu opremu, Amiđić kaže da JGSP za sada nije doneo takvu odluku, ali da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada, s obzirom na to da JGSP nema mogućnosti da sam tako nešto obezbedi. 

Od 4. do 11. maja neće se prodavati karte u autobusima, već će moći da prevezu isključivo putnici koji imaju mesečne pretplatne karte. 

Prodaja pretplatnih mesečnih markica za mesec maj biće organizovana od 4. maja na prodajnim mestima JGSP-a, u Šafarikovoj ulici od 10 do 17 časova, na Futoškoj pijaci od 7 do 15 časova i na prodajnom mestu koje se nalazi na platou ispred železničke stanice od 7 do 15 časova.

Zahtevi za predračun se podnose na gspns@gspns.rs . 

Na pitanje da li JGSP računa na eventualne gužve na stajalištima i da li će biti dovoljno autobusa na svim linijama, Amiđić kaže da u rezervi imaju 70 vozila, tako da će tamo dge su gužve puštati dodatne polaske. 

#Novi Sad

#gradski prevoz

<
'