AKTUELNO

U Srbiji danas počinje orijentaciono testiranje o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta. Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Verica Jovanović je navela da će istraživanje biti sprovedeno na uzroku od 7.000 domaćinstava čijim će se članovima određivati koncentracija antitela u krvi.

 Jovanović je istakla da je ovo istraživanje od velike važnosti za procenu prokuženosti naše populacije kada je u pitanju analiza u odnosu na prisustvo koronavirusa.

- Pod rukovodstvom Medicinskog fakulteta izvršena je priprema i na uzorku od 7.000 domaćinstava će se raditi istraživanje u kojem će se određivati koncentracija antitela u krvi. Takva vrsta analize treba da pokaže da li je neko ko nije imao nikakve siptome, ali je imao virus, bez ikakvih kliničkih manifestacija došao u kontakt sa virusom – navela je Jovanović i dodala da se ovakva istraživanja sprovode u velikom broju zemalja. 

Ona je navela da će ovim istraživanjem biti utvrđeno koliko je ljudi u našoj populaciji koji nisu imali nikakve simptome, ili blagu kliničku sliku, došli u kontakt sa virusom.

Prema njenim rečima, do sada su testirane 102.000 građana Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Indikacije za testiranje su bile definisane stručnim preporukama, na početku smo testirali sve osobe koje su imale simptome, oni su bili prva ciljna grupa za testiranje. Bio je zadatak da se prvo utvrde osobe koje imaju najevići rizik i najviše se očekuje prisustvo virusa. Nakon toga su u skadu sa fazom epiemije određene nove indikacije za testiranje – navela je Jovanović.

Podsetila je da su se teststiranja prvo obavljala u kućama, zatim se potreba za testiranjem povećavala, uključeni su domovi zdravlja, kovid jedinice, a uloga kovid bolnica koje su učestvovale u trijaži i razdvajanju potencijalno kovid inficiranih osoba, bila je ključna ne samo u dijagnostici već i u procesu lečenja.

- Bilo je jako važno da se otkriju pozitivni pacijenti, a potom svi kontakti – dodala je Jovanović.

Jako smo zadovoljni, postigli smo zaista ono što smo i želeli – da smanjimo broj inficiranih osoba. Razdvajanjem pozitivnih osoba smo uspeli da sprečimo širenje virusa

Ona je dodala da je ciljna populacija koju treba zaštiti od koronavirusa starije stanovništvo, preko 65 godina, jer se radi o osobama koje pored infekcije imaju neku hroničnu bolest.

Prema njenim rečima, trenutno je na bolničkom lečenju 2.116 osoba, 54 osobe su na respiratorima.

- Preminule su ukupno 193 osobe, ali je procenat smrtnosti 2,04 i to nam daje za pravo da kažemo da je ovaj sistem uradio dobar posao i epidemiju koja je mogla da bukne ze dve nedelje produžio epidemijski proces kako bi svima pružili pomoć – naglasila je Jovanović.

#Verica Jovanović

#koronavirus

#testiranje

<
'