AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se od ponedeljka, 11. maja, krenuti sa "malom kampanjom" da se građani upoznaju na koji način mogu da se prijave za 100 evra koje će država uplatiti svim punoletnim građanima, a koji prihvate ovu pomoć.

"To je vrlo prosto, jedan minut da ubacite dva, tri podatka koji su potpuno zaštićeni. Imate jedan mali kvadratić gde kaže, svako ko želi, slažem se da dam ove podatke da bi se iskoristilo za uplatu 100 evra", rekao je danas Mali za Pink.

Privremeni registar

Mali je dodao da se "nakon toga, taj registar podataka briše" jer je to "privremeni registar, a ne nešto što će da ostane ne znam koliko godina, nego je privremeni, ako bude nekih pimedbi, žalbi".

"To sve kada se završi mi ćemo taj registar ukinuti, obrisati tako da ga više neće biti. Naš cilj je da svako ko želi dobije tih 100 evra", rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Od 15. maja prijavljivanje građana na portal Trezora ili preko kol centra

Građani koji žele pomoć od 100 evra moći će da se prijave elektronski, na sajtu Uprave za trezor, i preko kontakt centra, čiji će broj biti objavljen 15. maja.

Prvobitno je bilo predviđeno da građani prilikom prijave ostave svoje ime i prezime, matični broj, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju ili će otvoriti tekući račun.

"Prema najnovijim pravilima, to je izmenjeno i građani neće morati da ostave svoje ime i prezime", rekla je pomoćnica ministra finansija Ana Jović.

Prilikom prijave, moraće da se ostavi matični broj, broj lične karte i naziv banke. 

Ukazuje da će Uredbom biti formiran privremeni registar, koji će biti ugašen posle godinu dana od stupanja na snagu.

Jovićeva navodi da će to onemogućiti zloupotrebe, na koje su ukazivali stručnjaci.

Mera je, ističe, potpuno opravdana kao podrška potrošnji.

- Svi smo prvi put u pandemiji, ne znamo šta će biti dalje i ovo je podrška svim punoletnim građanima, da se iskoristi za potrošnju i ponovo dođe u privredu - ističe pomoćnica ministra finansija.

#100 evra

#Pomoć

#država

#koronavirus

<
'