AKTUELNO

Putem portala Uprave za trezor za novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra do sada se prijavilo više od tri miliona građana, a ministar Siniša Mali podseća da se prijava može od danas obaviti i putem kol centra.

Kako je dodao, na taj način se prijavilo od jutros oko 1.700 ljudi.

- Mi smo krenuli 13. maja sa onlajnom prijavom, putem portala Uprave za trezor. Impresioniran sam da se više od tri miliona građana prijavilo za pomoć države u iznosu od 100 evra. Pogodili smo sa ekonomskim merama i za privredu i za građane, nema otpuštanja radnika, finansije su stabilne. Penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć su automatski ubrojani, ne ulaze u ovaj broj koji sam izgovorio sada – naveo je Mali i dodao da taj broj premašuje pet miliona.

On je podsetio da je država isplatila minimalnu zaradu prethodne nedelje i da svaki zaposleni ukupno dobiti 750 evra od države, odnosno tri minimalne zarade. 

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je istakao da su pomoć dobili svi kojima je bila potrebna i da se država pokazala kao odgovoran partner.

- Hteli smo da nađemo meru, da bismo pokrili sve sektore. Da sumiramo sve, mi smo izašli sa predlogom da mala i srednja preduzeća oslobodimo od plaćanja poreza na dobit, isplate minimalaca i drugo... Teret je pao na leđa države, prošli smo kroz teške promene, sve je započeo Aleksandar Vučić još dok je bio predsednik Vlade. Država je preuzela odgovornost, jedan cilj je da sačuvamo naše fabrike, a drugi je da sačuvamo zaposlene – istakao je ministar.

Kako je ocenio, Srbija će biti najbolja u Evropi kada je BDP u pitanju.

Hoćemo da budemo na pozitivnoj nuli. Bićemo sigurno bolji od svih. Ono što je meni važno da napomenem, da smo dali dodatnu sigurnost građanima, da mogu da se oslone na državu, takođe širimo optimizam. Zamislite četvoročlanu porodicu, pa oni će dobiti 400 evra, to nije malo, moramo što brže da pokrenemo našu ekonomiju. Moramo da budemo prvi. Kada se u istoriji države desila situacija u Srbiji da je drržava ovako pomogla svojim građanima na ovaj način. Sajt je radio uprkos tome da se više od 3 miliona građana prijavilo za 100 evra.

Ministar Mali je dodao da danas počinje isplata pomoći od 100 evra za penzionere.

- Samo danas 950 hiljada penzionera će dobiti 100 evra. Već sutra mogu da ih podignu u svojim bankama. Do 5. juna traje prijava, nakon toga sukcesivno kreće isplata. Ovo je naš način da im kažemo hvala - rekao je ministar Siniša Mali.

#Siniša Mali

<
'