AKTUELNO

ČInjenica da Srbija testira mnogo više pacijenata, nego u okruženju, je upravo zbog toga što ima asimptomatskih slučajeva, rekla je dr Kisić za TV Pink.

U Srbiji je juče, prvi put, nakon 63 dana bilo bez smrtnih slučajeva od COVID-19. Brojnovoobolelih je porastao za 105, a hospitalizovana su 744 pacineta, a na respiratorima je 12 obolelih.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke  Instituta Srbije za javno zdravlje „MilanJovanović – Batut“ rekla je za Novo jutro TV Pink da su ovi podaci ohrabrujući.

- Oni koji se nalaze na respritatorima imaju teže forme bolesti – rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako objašnajva, sada veći broj pacijnata u Srbiji ima kronu, ali nema simptome, pa je tako i teže da se otkrije tačan broj zaraženih. Kako dodaje, to se dešava i u Vranju,koje je trenutno jedno od novih žarišta COVID-19.

Foto: TV Pink Printscreen

-Dve trećine osoba zaraženih u Vranju nema simptoma korone. Sada moramo da znamo koliko ima asimptomatskih nosioca, kolko je ljudi na respiratoru i broj smrtnih iskohda. To su glavni pokazatelji situacije u Srbiji – kazal je dr Kisić.

ČInjenica da Srbija testira mnogo više pacijenata, nego u okruženju, je upravo zbog toga što ima asimptomatskih slučajeva.

-Oslabla je aktivnost virusa, jednim delom jer je manje prisutan, ali ima i asimptomatksih slučajeva – dodala je ona.

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

'