AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se, prema najnovijim podacima, za jednokratnu pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, dosada prijavilo 4 miliona i 50.000 ljudi.

-Ako se uzmu u obzir penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć, a koji su tokom prethodne nedelje automatski dobili pomoć od 100 evra, dolazi se do šest miliona građana koji su se prijavili za ovu pomoć - rekao je Mali.

Kako je rekao danas je na račune 500.000 građana isplaćena pomoć.

-Svakoga dana, ćemo isplatiti po pola miliona građana - istakao je Mali za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetio je da je do 5. juna rok za prijavu i dodao da će građanima koji se prijave tog dana novac biti isplaćen šestog ili 7. juna. 

Ministar je rekao je da je jednokratna pomoć deo paketa ekonomskih mera usmerenih prema građanima kako bi prevazišli negativne posledice epidemije korona virusa. 

-Ozbiljno smo pristupili ovim merama i to pokazuje koliko je jaka i stabilna država, najveći teret ekonomskih mera smo mi kao država preuzeli - istakao je on i dodao da se polako ali sigurno "zahuktava" naša ekonomija.

On je naveo da su se tražile mere koje će podržati ekonomiju i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebna, a to je, dodaje, prevashodno privatni sektor. 

-Izašli smo sa pravim paketom mera vrednim ukupno 5,1 milijardu evra - podsetio je Mali i dodao da mali broj zemalja u svetu može da se pohvali tako sveobuhvatnim i velikim merama. 

Naveo je da država isplaćuje tri minimalne zarade za milion i 52 hiljade zaposlenih, u privatnom sektoru. 

-Na pravi način smo spakovali paket mera koji je omogućio svima da prođu kroz ovu krizu što manje oštećeni - rekao je Mali i dodao da će sledeća minimalna zarada biti isplaćena pocetkom juna, a treća početkom jula.

- Mali broj zemalja je smogao snage da svoje građane podrži ovako. Ni na koji način nismo ugrozili stabilnost naših finansija, čuvamo radna mesta i nemamo milione nezaposlenih - rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući kritike Dragana Đilasa Mali je rekao da ga je sramota da uopste o tome govori i podsetio je da se radi o osbi koja je ostavila milijardu i 200 miliona evra duga građanima Beograda.

-Đilasove firme su u vreme kada je on bio gradonačelnik zaradile preko 600 miliona evra, i sada se našao on da priča o MMF-u – istakao je Mali.

On je, takođe, podsetio, da MMF došao u Srbiju i hteo da pomogne Srbiji, a Đilas i njegovi saradnici su ga oterali jer su primenjivali neke mere koje su državu odvele u bankrot – istakao je Mali.

On je dodao da mi inače imamo sporazum sa MMF-om, već od 2015. godine.

Ono što je Đilas rekao je jedna velika neistina. Postoji kreditna linija od straneMMF-a koja ima 0 posto kamate. Tu je Đilas potpuno bio u pravu, ali nije rekaoko može to da koristi – objasnio je Mali.

Mali je istakao da "Srbija i da hoće, ne može da se zaduži po kamatnoj stopi od 0 odsto, jer ne spada u najsiromašnije zemlje sveta kao što su Avganistan, Mauritanija, Tadžikistan, Kamerun, Čad, Kongo, Gabon, Malavi".

#Siniša Mali

'