AKTUELNO

U Srbiji je povećan broj zaraženih virusom korona i svakog dana sve je više građana koji se testiraju.

Punom parom ponovo rade sve laboratorije, a broj uzoraka koji svakodnevno stižu u najmoderniju - laboratoriju Kliničkog centra Srbije "Vatreno oko", mnogo je veći u odnosu na prethodne nedelje.

- Dnevno se uradi preko 2.000 testova. Ono što olakšava rad je činjenica da su svi uzorci kodirani, i da se prijem uzoraka  vrši njihovim skeniranjem. Oni direktno ulaze u bazu. Jedini problem je činjenica da postoje greške prilikom unošenja u kovid bazu i zbog toga se dešava da se na neke rezultate čeka duže – kaže Dr Snežana Jovanović direktorka službe za mikrobiologiju KBC.

Na spekulacije da testova na kovid nema dovoljno, dr Jovanović kaže da vreme koje oni provode u ovoj laboratoriji to demantuju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako testova nema dovoljno, šta mi onda radimo toliko dugo u laboratoriji? Radimo u tri smene i ima dosta posla – kaže dr Jovanović.

Kaže da je proces jako složen i da testovi prolaze kroz više faza dok se dođe do konačnog rezultata.

- Laboratorija ima više delova, u prvom se vrši prijem uzoraka i tu su naši tehničari, zatim deo gde se prirpemaju svi reagensi za dalji rad, a u trećem delu laboratorije se nalaze roboti, neophodni su nam lekari, biolozi i molekularni biolozi, a u četvrotm delu se radi PCR. Sve u svemu potrebno je po nekoliko dana da bi se oni obučili za rad – objašnajva dr Jovanović proces rada u laboratoriji.

#Vatreno oko

#koronavirus