AKTUELNO

Polaganjem venaca na spomenik vojvode Mišića i dodelom opštinskih priznanja juče je obeležen Dan opštine Mionica. Vence su zajedno sa predsednikom Opštine Mionica, Bobanom Jankovićem, položile delegacije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, opštine Mionica, Policijske stanice Mionica i Udruženja penzionera ''Vojvoda Mišić'' iz Mionice.

Nakon polaganja venaca, predsednik opštine Mionica Boban Janković je uručio najveća priznanja opštine Mionica, ''Zlatne plakete sa likom vojvode Živojina Mišića'', pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, stvaralaštva i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i ličnog primera u izvršavanju zadataka.

Foto: Opština Mionica

- Dragi moji Mioničani, želim nam svima srećan dan Opštine Mionica. U prethodnoj godini započeli smo sa realizacijom značajnih, kapitalnih projekata za razvoj naše opštine, suočili smo se sa prirodnim nepogodama i posledicama koje je donela globalna pošast izazvana virusom covid-19. I nismo dozvolili da nas te teške i ozbiljne stvari obeshrabre, da nam ukradu osmeh namenjen deci, da nas zaustave da pružimo ruku prijatelju i komšiji kada mu je pomoć potrebna - rekao je Janković.

Foto: Opština Mionica

Kako je on ukazao, Mioničani su tvrdog kova što pokazuje sve ono što je urađeno u ovoj opštini u proteklom periodu:

- Za nas ne postoji teško, za nas postoji samo pobeda. A pobeda je svaka škola, svaki izgrađeni dom, svaki put, most, svaki vodovod, svaki dalekovod. Pobeda je svako novo radno mesto, pobeda je novootvorena fabrika, svaki obnovljeni objeka - naglasio je Janković

Foto: Opština Mionica

- Zlatnu plaketu sa likom vojvode Živojina Mišića“ za 2020. godinu dobili su potpukovnik Manojlo Mićović, prvi u rangu 63. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i potpukovnik Saša Petrović, dobitnik godišnje nagrade za najbolju doktorsku disertaciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za 2019. godinu - rekao je predsednik opštine.

- Šta reći, a da ne ponovimo ono što je već rečeno o brojnim vrlinama slavnog vojskovođe vojvode Živojina Mišića, koji je znao kada treba da preuzme odgovornost, koji je znao da donese prave odluke kada je cela srpska nacija bila dovedena u nezavidan položaj. Zahvaljujući njegovoj odlučnosti i pravim odlukama, Srbija je izvojevala jednu od najvećih pobeda, upravo ovde, između Maljena i Suvobora u Kolubarskoj bici. I kako se tada Vojvoda borio disciplinom i odgovornošću, tako se i mi danas borimo da postavimo jake temelje razvoja naše države, poštujući vrline koje su krasile Mišića-rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Foto: Opština Mionica

Predsednik opštine Mionica je prilikom ceremonije rekao da je imao veliku čast da uruči plakete koje nose ime velikog vojvode Živojina Mišića najzaslužnijim oficirima Vojske Srbije na istoimenom trgu.

Foto: Opština Mionica

- "Jedan koji hoće je jači od dvojice koji moraju" često je citirana vojvodina izjava. Mi nastojimo da naša Mionica bude moderna varoš, čiji se žitelji sećaju svojih korena i poštuju žrtve i zadatak koji su nam postavili naši preci - rekao je Janković i dodao kako je zahvalan svim Mioničanima na tome što u vremenu kada se ceo svet susreće sa epidemijom koronavirusa poštuju mere zaštite kako bu sačuvali svoje i zdravlje ostlaih sugrađana.

Foto: Opština Mionica

#Boban Janković

#Dan opštine Mionica

#Mišićevi dani

#Opština Mionica