AKTUELNO

Kliničko bolnički centar "Zvezdara" izašao je iz kovid sistema i sutra će početi da prima ne-kovid pacijente. Pored Instituta za reumatologiju i Klinike za dermatovenerologiju Klinickog centra Srbije, KBC Zvezdara je treća zdravstvena ustanova koja se vraća redovnom režimu rada.

Poslednji kovid pozitivni pacijent otpušten je iz KBC Zvezdara u petak, srednje teški i teški pacijenti prebačeni su u druge bolnice, a u toku je dezinfekcija, rekao je za javni servis direktor ustanove Petar Svorcan.  

On kaže da će se u KBC Zvezdara prvo primati hitni pacijenti, a takođe će se raditi hitne operacije i primati pacijenti sa malignitetima.

-Pacijenti koji imaju zakazane kontrole i preglede za ovaj mesec, biće prezakazani. Već smo dali termine u domovima zdravlja. Od sutra poliklinika takode počinje sa radom - navodi Svorcan. 

Prema njegovim recima, u prvom talasu ukupno je hospitalizovano 930 kovid pozitivnih pacijenata, a u drugom 1.150. 

-U drugom krugu bio je mnogo veći broj pacijenata za kratko vreme, bio je veliki udar, nategnut sistem. Uglavnom su to bili pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom, koji su dominantno zahtevali kiseonik. Dnevno smo koristili preko četiri tone kiseonika, a to je inače dovoljno za nekoliko meseci. Drugi udar nam je teže pao, nismo ga očekivali da će se pojaviti u ovakvom obliku, ali je zdravstveni sistem adekvatno odgovorio - rekao je Svorcan. 

Nekoliko zaposlenih bilo je zaraženo korona virusom, a većina njih bila je na kućnom lečenju.

 Na današnji dan, kaže Svorcan, nema nijednog zaposlenog koji je pozitivan na korona virus.

#KBC Zvezdara

#Petar Svorcan

#ne kovid